Glas Javnosti

ЈУТКА ЈЕ КЛАСИЧНА КАБАДАХИЈА

Društvo
Autor: BETA.rs

Повереница за равнопавност Бранкица Јанковић изјавила је да случај Марије Лукић недвосмислено показује колико је жени у малој средини тешко да иступи и каже када су јој права угрожена, као и да је бивши председник општине Брус Милутин Јеличић којем се суди за сексуално узнемиравање "класичан пример патријархалног обрасца понашања у свом најгорем облику".

"Она је, са једне стране, жртва локланог моћника, такозваног Јутке, а са друге стране изложена је и манипулацији у политичке сврхе", рекла је Јанковић, за нови број недељника НиН.

Како је навела, Јеличић је у политици "скоро 20 година и ником није пало на памет да се раније позабави његовим ликом и неделом".

"То је оно са чим се суочавају жене на локалу, али мора се признати да је њена борба, без обзира на све пратеће негативне појаве, пробудила женску солидарност и скренула пажњу на велике проблеме жена у погледу сексуалног узнемиравања које иначе ретко пријављују обесхрабрене и недовољно оснажене из разних разлога", рекла је Јанковић.

Јанковић је рекла како су те жене "предуго биле ућуткиване, слањем поруке да има ствари о којма је боље да не говоримо" и да се нада да ће "после овог случаја таква понашања бити јавно осуђивана и да ће све више жена да пријављује сексуално узнемиравање".

"Једини начин да поправљамо ствари у друштву је да о томе говоримо и изналазимо најадекватније решење, а не да стављамо ствари под тепих и чекамо да прође", рекла је Јанковић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR