Glas Javnosti

ОСТАЋЕТЕ БЕЗ ДАХА: БРОЈ РЕСПИРАТОРА ДРЖАВНА ТАЈНА!?

Društvo
Autor: rs.n1info.com

Број респиратора у Србији третира се као државна тајна, рекла је премијерка Ана Брнабић и додала да је тако у свим државама. Набавка нових апарата за вентилацију плућа је да би систем био "200 посто сигуран", истакла је она.

Упитана колико Србија има респиратора, премијерка Ана Брнабић је на конференцији за медије одговорила: "Ја вам кажем да има довољно".

Исто је јуче на конференцији рекао и председник Александар Вучић, да би Министарство здравља касније расписало хитну набавку 15 респиратора. Премијерка објашњава да се набавка одвија за сваки случај, а не зато што ових апарата нема довољно.

"То што ћемо набављати још је за сваку сигурност и сваку евентуалност, зато што желимо да будемо двеста посто сигурни. Србија има довољно. Јуче је председник Вучић питао људе из здравства да ли може да каже бројеве и они су му рекли да не може јавно да се говори о бројевима", казала је Брнабић.

Она је замолила грађане да имају поверење у "здравство, председника и државне органе".

Ускоро правилник о поступању компанија
Премијерка Србије најавила је и да ће брзо бити познат правилник како да поступају компаније које имају запослене у изолацији, односно самоизолацији, због коронавируса и да ће Привредна комора Србије (ПКС) имати посебну линију са таквим информацијама за привреду.

"Наћи ћемо решење, има различитих индустрија, различити сектори привреде ће се различито понашати, зато што имају различите опције на располагању", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре у згради Владе.

Према њеним речима, у неким секторима привреде потпуно је у реду да људи раде од куће - сектору услуга, информационих технологија, чак и неких јавних предузећа, јер то таква технологија омогућава па су једнако продуктивни, док ће неки други сектори радити другачије.

"Данас ћемо са ПКС направити правилнике за све секторе и компаније. Ми ћемо сести и са синдикатима и видети како заједно можемо да радимо", рекла је Брнабић.

Она је нагласила, више пута, да нема места за панику и захвалила грађанима што се одговорно понашају и не купују панично, а како је додала нема разлога да неки купују "прекомерно" маске, дезинфекциона средства.

Председник ПКС Марко Чадеж је истакао да се већ праве компаративна искуства како је поступљено у другим земљама и најавио је састанак са пословним асоцијацима које су у Србији.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR