Glas Javnosti

ISTORIJA SE PONAVLJA: Beograd je i pre 100 godina imao palme, i to na istom mestu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prema nekim istorijskim zapisima, davne 1930. godine na Kalemegdanu su takođe postojale palme, samo nižeg rasta, pa nije prvi put da Kalemegdan izgleda ekzotično sa ovim novim zasadima.

Javno-komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd" pre dva dana je na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Кalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća- palme. 

Međutim, kako saznajemo, istorija govori da su i 1930. godine na Kalemegdanu bile egzote, agave iz roda palmi.  Takođe, pre 9 godina su zasađene palme ispred jednog kafea u Bulevaru Maršala Birjuzova, na Novom Beogradu i one opstaju i danas.

Na Kalemegdanu je, inače, zasađeno šest stabala vrste "Trachycarpus fortunei". Sadnice su veoma visokog kvaliteta, a uvežene su iz Španije.

Stručnjaci JКP "Zelenilo-Beograd", Beograd su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta. Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini.

Palme su zasađene u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Кalemegdan i prilaz paviljonu. Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj.

Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Zbog toga se otvorila mogućnost da "Zelenilo-Beograd" po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme, koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu.

Podnosi temperature do -15

U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl. Vrsta palme koja je zasađena na Кalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa.

Prilikom današnje sadnje "Zelenilo-Beograd" je primenilo sve potrebne tehnološke mere. Pažljivo je napravljeno strukturno zemljište za sadnju, koje će omogućiti sadnicama dobre uslove za razvoj. Supstrat se sastoji od mešavine humusa i dve frakcije šljunka, kako bi se obezbedila drenaža. Ispod sadnica je postavljen, takođe, drenažni sloj i izvršeno je njihovo ankerovanje.

Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

U toku narednih dana JКP "Zelenilo-Beograd", Beograd će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona Cvijete Zuzorić dobiti svoj finalni, nesvakidašnji izgled.

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR