Glas Javnosti

Главна тема ванредног јесењег заседања СПЦ 6. новембра ситуација на КИМ и изјашњавање цркве

Društvo
Autor: Глас јавности / Новости / од 28.08.2018

Сабор Српске православне цркве одржаће на јесен ванредно заседање у Београду. Једна од главних тема ове седнице могла би да буде ситуација на Косову и Метохији у јеку борбе за проналажење решења.

ВАНРЕДНО јесење заседање Светог архијерејског Сабора СПЦ почеће 6. новембра у Патријаршији у Београду, сазнају "Новости". Једна од главних тема ове седнице могла би да буде ситуација на Косову и Метохији у јеку борбе за проналажење компромисног решења.

 
Како за "Новости" незванично кажу у врху СПЦ, одлука да се одржи јесење заседање Сабора донета је још пролетос, пре најаве коначног рењења будућности Косова.

- На пролећном Сабору било је речи о потреби заказивања једног ванредног заседања највишег тела наше Цркве. Разлог његовог одржавања јесу проблеми у црквеном школству, за које је процењено да заслужују посебну седницу. Новембарски скуп, међутим, радиће по свим уобичајеним правилима Сабора, што значи да ће сваки архијереј моћи да предложи проширење дневног реда. То се односи и на расправу о КиМ.

У врху СПЦ наводе и да ситуација у покрајини завређује расправу на највишем нивоу Цркве и наводе да је међу владикама снажна струја оних који желе да отворе и ово питање како би СПЦ још једном заузела став о њему.

- Црква ће морати што пре да заузме коначан и јасан став о овом питању. Јесењи Сабор који ће бити одржан у време када ће бити јаснија платформа државе за финалне преговоре са Приштином делује као права прилика за то - каже саговорник "Новости".

У епископату не крију да се погледи СПЦ и државног врха на будућност јужне покрајине разликују и позивају се на саопштење пролећног Сабора којим је одбијена свака могућност поделе. У припреми новембарског Сабора важну улогу имаће и следећа седница Светог синода, која ће после летње паузе бити одржана 30. августа.

На дневном реду "црквене владе" биће ситуација у покрајини, као и више других за СПЦ важних питања. Међу њима је и сукоб бившег епископа милешевског Филарета и његовог наследника Атанасија (Раките). Највише тело Српске цркве редовно се састаје сваког пролећа, а јесење заседање које има карактер ванредног, последњи пут одржано је 2010. године. Више црквених великодостојника тражило је од патријарха Иринеја и прошле године у ово време заказивање посебне саборске седнице посвећене Косову и Метохији, али овај предлог није био прихваћен.

ПРОСВЕТА

ЦРКВЕНА скупштина уочи Митровдана као једну од главних тема имаће ситуацију у црквеној просвети. Владике ће тимски размотрити могућности за унапређење ове делатности, посебно у домену наставе веронауке и рада Православног богословског факултета.

Глас јавности / Новости / од 28.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR