Glas Javnosti

GDE SE NAJVIŠE TROŠE VAUČERI? Banje najpopularnije destinacije za odmor u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sokobanja, Vrnjačka Banja, Gornja Trepča, Sijarinska banja, Prolom banja i Lukovska banja najtraženije su destinacije kod domaćih turista kada koriste turističke vaučere za odmor u Srbiji.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, saopštila je da turistički promet ukazuje da građani Srbije, ali i strani turisti sve više posećuju domaće banje.
- Tokom prvih šest meseci 2022. u banjama u Srbiji zabeleženo je ukupno 268.615 dolazaka. To znači da su banje Srbije tokom prve polovine ove godine za 35,4% bile posećenije u odnosu na isti period 2021. godine - istakla je Matićeva, prenosi sajt Ministartsva.

Ona je navela da je 230.011 domaćih turista posetilo banje tokom prvih šest meseci 2022. i ostvarilo rast od 27,7% u odnosu na isti period prošle godine, dok je 38.604 stranih turista posetilo banje Srbije, čime je ostvaren rast od 112% u odnosu na prošlu godinu, prenosi portal Ekapija.
U banjama je broj noćenja turista od januara do kraja juna 2022. iznosio 1.001.063, što je rast od 26,5% u odnosu na isti period 2021. godine. Kod domaćih turista je registrovano 847.182 noćenja (rast od 29,6%), a kod stranih 153.881 noćenje (rast od 78,7%).

Ministarka je poručila da je privlačenje više stranih turista prioritet u razvoju banja i klimatskih mesta kao lečilišnih i turističko-rekreativnih destinacija, za šta je jedan od osnovnih preduslova unapređenje saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i izgradnja savremenih spa i velnes centara.
Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prošle godine je uložilo 123 miliona dinara u infrastrukturne projekte, kao i 10 miliona dinara u projekte edukacije, promocije i podršku manifestacijama u banjama, kao u jedan od načina da se unapredi kvalitet i raznovrsnost banjskih ponuda i dostigne standard banja iz regiona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR