Glas Javnosti

GDE JE ZAPELO: Građani se žale da NEMA TESTOVA, država i krizni štab tvrde da ima!

Društvo
Autor: Glas javnosti

U prethodnih nekoliko dana raste broj novoobolelih od korona virusa u Srbiji, ali i broj testiranih koji je juče dostigao skoro 10.000. Uprkos toliko velikom broju, sve su češće žalbe građana da ne mogu da se testiraju.

U javnosti je, pored ovih navoda, osvanuo i snimak iz kovid ambulante u Beogradu, na kome se vidi negodovanje nekoliko pacijenata kad im je saopšteno da u toku dana neće moći da budu testirani zbog nedostatka PCR testova u ovoj ambulanti.

- Ja vas razumem, ali razumite i vi nas! Niti mi pravimo te testove, niti određujemo ko koliko dobija! - rekla je glavna sestra okupljenim pacijentima na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama i uputila ih da "idu u Nemanjinu, u Ministarstvo" i tamo pitaju zašto nema testova.

Kon:  Kolege nisu u pravu, testova ima

Epidemiolog dr Predrag Kon, šef Kriznog štaba Vlade, reagovao je na ovakve navode kazavši da nisu u pravu njegove pojedine kolege koje su govorile da testova nema, te da, prema njegovim informacijama, Srbija ima više od 260.000 testova.

- Na licu mesta kad nekome kažete da testova nema, samo je on taj koji doživljava da nema testova. S druge strane, ja imam informaciju da imamo 260.000. U pitanju je čitav sistem distribucije. Zdravstveni sistem je veoma kompleksan, radi se o složenom poslu - rekao je Kon u emisiji "Utisak nedelje".

Kon nije objašnjavao kako će se 260.000 testova na lageru pretvoriti u testove u kovid ambulantama i kako će sistem distribucije proraditi da bi se izbegle situacije poput one ispred ambulante u Beogradu. Istini za volju, broj testiranih na dnevnom nivou jeste impozantan, sa pomenutih 10.000 testiranih samo u četvrtak.

Nedugo potom reagovali su i drugi članovi Kriznog štaba Vlade, ali i najviši državni funkcioneri, potvrdivši izjavu Kona da naša zemlja u ovom trenutku poseduje više od 260.000 testova, te da "nema razloga za zabrinutost".

- Testiramo mnogo više nego mnoge zemlje u okruženju, testiramo četiri puta više od Hrvatske. Ali, rekli smo da nećemo testirati sve kontakte zaraženih, jer to ne radi nijedna zemlja na svetu - rekla je nedavno premijerka Ana Brnabić.

Vlada Srbije i Krizni štab su u utorak uveče saopštili da je Srbija, sa više od 400.000 urađenih testova, jedna od zemalja Evrope koja je dosad sprovela najveći broj testova na novi korona virus.

Građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od kovid-19 - povišenu temperaturu, kašalj, bol u grlu - treba da se najpre jave u posebnu kovid ambulantu matičnog doma zdravlja, gde će svakom sa tim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

Tek posle toga, a uz konsultaciju sa lekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test, precizira se u saopštenju Vlade.

Vlada Srbije ističe da je PCR najskuplja vrsta testiranja, takozvani zlatni standard dijagnostike prisustva virusa u telu, i da se u regularnim uslovima relativno retko sprovodi, i to isključivo u specijalizovanim, referentnim laboratorijama.

- Zbog toga su kapaciteti za PCR testiranje u svim zemljama vrlo ograničeni i sama činjenica da Srbija testira više hiljada građana svakog dana ovim testom predstavlja veliki uspeh našeg zdravstvenog sistema. Naročito je važno ukazati na to da je Srbija veoma brzo počela da testira sve građane sa simptomima, dok su neke mnogo razvijenije zemlje taj nivo dostigle mnogo kasnije od Srbije, kao na primer Velika Britanija ili Holandija - tvrde iz Vlade Srbije.

PRoblemi sa testiranjem vidljivi na svakom koraku

Ipak, problema sa testiranjem je bilo po Srbiji i to je činjenica. Na primer, testiranja na korona virus u kovid ambulanti u Užicu nije bilo tri dana zbog nedostatka testova, a trebalo bi da bude nastavljeno danas.

U Zavodu za javno zdravlje Užice danas očekuju da će dobiti testove koji će, osim užičkoj, biti prosleđeni i drugim kovid ambulantama Zlatiborskog okruga. Koliko testova bi danas trebalo da pristinge zasad nije poznato, ali se veruje se da ubuduće ne bi trebalo da ih nedostaje.

- Od strane ZZJZ dana 30. 06. obavešteni smo da do daljnjeg ne postoji mogućnost testiranja, zbog nedostatka testova - piše se u poruci istaknutoj na vratima užičke ambulante pre tri dana, pred kojom se od ranih jutarnjih, do kasnih popodnevnih sati guralo na desetine Užičana koji žele da se testiraju.

Umesto testova, pacijentima su od utorka u izolacionoj ambulanti rađene laboratorijske analize i rendgen nalazi, posle kojih su oni koji su za hospitalizaciju upućivani u Opštu bolnicu Užice.

 Srbija je ubedljvo najbolja u regionu kada je reč o broju urađenih testova na korona virus, s obzirom da je u prethodnih sedam dana testirano 730 građana na 100.000 građana. Ukupan broj testova u tom istom vremenskom periodu je 50.797, što je gotovo tri puta više testova nego u četiri države regiona zajednom, saopštila je Vlada Srbije.

 Kada se u obzir uzme testiranje na 100.000 stanovnika, Srbija je ubedljivo najbolja u regionu imajući u vidu da je u prethodnih 7 dana na 100.000 građana testirano njih 730. Iza nas su, između ostalih i članice EU poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na sto hiljada stanovnika protekle nedelje", navodi se u saopšenju Vlade.

 (Izvor: Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR