Glas Javnosti

Европа само за матуранте

Društvo
Autor: Глас јавности / Политика / од 20.08.2018.

„Трећаци” више неће моћи да обилазе омиљене средњошколске дестинације као што су Барселона, Праг, Атина и Крф

Према предлогу новог Правилника о изменама правилника о извођењу екскурзија који треба да ступи на снагу, ученици трећих разреда средњих школа моћи ће да путују на екскурзије по Србији и најдаље до Републике Српске, док ће матуранти моћи да путују било где по Европи, подсећа на почетку разговора за „Политику” директор Друге економске школе и председник Друштва директора школа Србије Дејан Недић.

Како наглашава Недић, према још важећем правилнику, у средњим школама ђаци првог и другог разреда могу путовати само по нашој земљи, а ученици трећег и четвртог разреда могу се запутити и преко границе, у обилазак Старог континента. Међутим, „трећаци” ускоро неће обилазити омиљене средњошколске екскурзијске дестинације као што су Барселона, Праг, Дрезден, Атина и Крф. Основци такозвану рекреативну наставу и наставу у природи могу путовати само по Србији.

– Некада се у СФРЈ на екскурзије ишло у Сарајево, Дубровник, Сплит, Блед, Водице, Херцег Нови, Охрид и на друге дестинације. Ишло се и путевима партизанске револуције. Путовали су и ученици основних и ученици средњих школа, јер се обилазила заједничка земља. Та земља више не постоји, али су остале незаборавне успомене, описане и у многим књижевним и филмским делима наших познатих стваралаца – каже Недић, наглашавајући да у школовању сваког ученика посебно место заузимају путовања на екскурзије.

Према његовим речима, „то су успомене које никада не бледе, успомене које увек навиру у главама нас старијих, који смо те лепоте доживели и доживљавали у свом школовању”.

– На њима смо упознавали прве љубави, доживели прва разочарења, упознавали се са локалитетима, градовима и републикама старе нам државе. Те ђачке екскурзије увек су изазивале пажњу и занимање разних друштвених структура и често условљавале разне полемике: да ли су оне корисне, да ли су значајне и, коначно, да ли су уопште и потребне. Наравно да су и корисне и значајне и потребне за наш млади нараштај, јер се често дешава да путовање на екскурзију буде први излазак из града, места или варошице појединог детета или већине ученика – напомиње Недић, подсећајући да су екскурзије некада биле организоване сасвим другачије него данас.

 

Глас јавности / Политика / од 20.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR