Glas Javnosti

EVO ŠTA SVE MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT OD UDARA GROMA: Lekari otkrivaju pravilnik o načinu pružanja prve pomoći!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lekari upozoravaju da direktan udar groma izaziva zastoj srca koji može biti fatalan, ali pravilna primena prve pomoći može spasiti život.

Udari groma izuzetno su česta pojava, posebno u ovom periodu godine kada je vreme vrlo nestabilno i kada dolazi do nepogoda u vidu obilnih pljuskova sa grmljavinom.

Samo tokom jula zabeležili smo brojne primere udara groma, a najnoviji se dogodio juče, u selu Severovo kod Arilja, kada su tri žene i jedno dete brali maline u zasadu. Usledilo je nevreme praćeno grmljavinom, a jedan od gromova direktno je pogodio drvo u neposrednoj blizini. Samo pukom srećom žene i dete preživeli su nepogodu sa lakšim telesnim povredama.

Takođe, nedaleko od naše zemlje, u udaru groma na jednoj plaži u Ohridu četiri osobe su dobile opekotine, dok je devetoro pretrpelo šok ili ima probleme sa sluhom.

A, slučaj koji je potresao Srbiju dogodio se pre dve nedelje u Sjenici, kada je petnaestogodišnjeg dečaka pogodio udar groma dok je čuvao stoku. Mališan je hitno prebačen u dom zdravlja, ali, nažalost, lekari su mogli samo da konstantuju smrt.

Zbog ovakvih situacija, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, izdalo je preporuke šta raditi u određenim situacijama tokom udara groma.

Tako, kako navode, ukoliko ste u zatvorenom prostoru, “potrebno je da se obezbede svi objekti koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše”.

– A, posebno je važno da se izbegavaju kontakti sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici – navode oni.

 

Ukoliko se nađete u automobilu tokom jake oluje, nadležni savetuju da automobil zaustavite pored puta, ali dalje od elektrovodova i drveća.

– Ostanite u automobilu i upalite poziciona svetla dok ne prođe oluja. Zatvorite prozore, ne dodirujte metalne predmete u automobilu i izbegavajte poplavljene puteve – piše u smernicama MUP-a.

Kako se najviše slučajeva udara groma događaju na otvorenom, iz Ministarstva savetuju da je najbolje skloniti se od svih visokih struktura, poput jarbola, stubova i tornjeva, kao i visokog drveća i električnih vodova.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je moguće da se proceni udaljenost groma kroz sledeće korake

– Izračunajte vreme između sevanja i groma u sekundama. Broje se sekunde od bljeska i ako prođe više od tri, četiri sekunde, onda je grmljavina daleko. Ako je proteklo manje, onda je blizu – navode oni.
– Pokušajte da pronađete zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sedite na zemlju. Izbegnite stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje ne možete da uđete kao u zaklon – navodi se i ističe da, ukoliko se tokom grmljavine nađete u šumi, zaštitite se ispod grana niskog drveća.

– Izbegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina, obale. Ne prelazite preko vode, ne plivajte, ne trčite i nikako nemojte držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama, što uključuje i mobilne telefone – napominju oni.

Specijalista opšte medicine dr Radmila Šehić kaže da udar groma može da bude fatalan, jer dovodi do poremećaja srčanog ritmai izaziva srčani zastoj. Ipak, ako nekoga u prirodi pored vas udari grom važno je pokušati reanimaciju, a prethodno pozvati hitnu pomoć.

– Ako dođe do udara groma, važno je pokušati spasiti ljudski život. Udar groma je uzrok akutnog zastoja srca, te je potrebno uraditi reanimaciju. Za oživljavanje potrebno je povređenoj osobi raditi masažu srca. Ona se izvodi tako što se stavi koren dlana jedne ruke na sredinu grudne kosti. Preko nje staviti drugu šaku i pritiskati grudnu kost, ali ne prejako. Istovremeno se daje veštačko disanje usta na usta i to na svakih 20 pritisaka grudne kosti – objasnila je ona za 24sedam i dodala:

– Ipak, važno je ne odustajati ukoliko se povređenoj osobi vraća boja kože, usana, ukoliko ima promene u zenicama, jer je to nada da se nastavi s oživljavanjem dok ne stigne pomoć – istakla je. 

– Ključno je do dolaska lekara održavati vitalne funkcije, posebno dotoka kiseonika u mozak jer sve i da srce ponovo proradi, ukoliko postoji veća pauza u dotoku kiseonika u mozak, posledice su trajne – objasnila je dr Šehić i rekla da reanimacija može i treba da traje i pola sata. 

(Glas javnosti/24sedam) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR