Glas Javnosti

Две деценије од отмице новинара на КиМ

Društvo
Autor: Глас јавности / Политика / од 22.08.2018.

Родбина и колеге Ђуре Славуја и Ранка Перенића још једном су се подсетили којим путем су пошли на задатак са кога се нису вратили

Између села Зочиште и Велика Хоча код Ораховца обележено је двадесет година од нестанка Ђуре Славуја и Ранка Перенића, новинара РТВ Приштина. Пошли су да истраже шта се десило са монасима манастира Зочиште, које је отела, па потом пустила Ослободилачка војска Косова. Скренули су путељком у винограде, где су отети и од тада им се губи траг. Остали су узалудни напори да се дозна нешто више о њиховој судбини.

– Ово није само питање правде, ово је питање да ли смо ми пристали и да ли пристајемо да живимо са убицама, злочинцима, киднаперима... Нико од њих није пронађен, нити они који су убили и киднаповали наше колеге, као и многе друге на Косову и Метохији, ни после двадесет година – поручио је председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић.

Новинарка Јелена Петковић и Удружење новинара Србије у протеклих годину дана објавили су већи број истраживачких текстова о страдању и судбини новинара Срба и Албанаца у протеклом периоду. Та истраживања показала су да је од тренутка када су нестали Ђуро Славуј и Ранко Перенић на Косову и Метохији нестало, отето и убијено петнаест новинара и медијских радника.

– Ово је снажна порука свима који су одговорни да схвате и да се не надају да ћемо одустати или заборавити ово што се догодило са нашим колегама – рекла је новинарка Јасмина Стојковић. Она је радила у редакцији са Славујем и Перенићем и сећа се да су тих дана били заједно на терену, да се нису плашили и да су доносили вести у своју редакцију.

На месту отмице Удружење новинара Србије поставило је спомен-обележје на ком на српском и албанском језику пише: „Овде су 21. августа 1998. отете наше колеге новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их!” Обележје је у протеклом периоду седам пута рушено. Ниједан од починилаца који су рушили плочу није пронађен.

Отети, нестали и убијени новинари


На Косову и Метохији страдали су новинари Срби као етничке мете, новинари Албанци који су осумњичени за сарадњу са Србима и новинари Албанци који су од стране својих сународника виђени као припадници супарничких политичких опција. У протеклом периоду страдали су или су нестали Ђуро Славуј, Ранко Перенић, Шабан Хоти, Африм Малићи, Енвер Маљоку, Љубомир Кнежевић, Александар Симовић, Миле Буљевић, Крист Гегај, Момир Стокућа, Марјан Мелонаши, Шефки Попова, Џемаиљ Мустафа, Беким Кастрати и Бардуљ Ајети.

 

Глас јавности / Политика / од 22.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR