Glas Javnosti

DOBRO DOŠLI đaci prvaci ali BEZ DOBRODOŠLICE: Pandemija 'OTKAZALA' tradicionalnu priredbu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Svake godine, na dan polaska u školu, đake prvake čeka prava mala fešta u školama koje su upisali. Priredbe izvode deca viših razreda, pa u i prvaci a i stariji drugari nestrpljivi i u euforiji. Međutim, ove godine toga neće biti zbog korona virusa.

Umesto druženja, oni će 31. avgusta doći u školu, kako bi se upoznali sa budućom učiteljicom i drugarima. Dan ranije, škole će otvoriti vrata i za petake.

Prema rečima Milana Krstića, direktora OŠ "Pavle Savić", preporuka nadležnih je da se ovako "obeleži" početak školske godine za prvake i učenike petog razreda, a škole same odlučuju.

- Nažalost, zbog trenutne situacije će izostati programi za prijem đaka prvaka, pa će oni 31. avgusta doći u školu sa roditeljima, kako bi upoznali svoje učiteljice. I đaci petog razreda, koji započinju viši nivo osnovnog obrazovanja će imati priliku da istog dana vide u kom su odeljenju i kod kog razrednog starešine. Učenici će dolaziti u grupama, uz poštovanje svih mera zaštite - kaže Krstić.

Ove godine prvak više

U škole će krenuti 16.391 prvak, što je 135 više nego lane. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, najveća "gužva" biće u OŠ "Danilo Kiš" u naselju Stepa Stepanović, gde će u klupe sesti 285 malih đaka. Slede "Nikola Tesla" u Vinči sa 280 učenika i škole u Mirijevu "Pavle Savić" i "Despot Stefan Lazarević", u koje je upisano 238, odnosno 231 učenik.

Ove četiri osmoletke upisaće više sedmogodišnjaka nego sve škole na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu, Rakovici, Lazarevcu, Mladenovcu, Obrenovcu...

Psiholozi, pedagozi i učitelji koji dočekuju novu generacuju đaka prvaka, ovih dana imaju pune ruke posla. Treba formirati odeljenja tako da se ispoštuju svi stručni kriterijumi, ali, ako je to moguće, uvaže i želje. Gotovo u svakoj školi postoji učitelj koji je na "glasu", pa bi roditelji želeli da baš njihovo dete bude u njegovom odeljenju. Na "listi želja" su i one da sede u istoj klupi sa drugarima iz vrtića...

- U odeljenju treba da bude približno jednak broj dečaka i devojčica- Uspeh koji deca postignu na testiranju ocenjuje se od jedan do pet, pa se vodi računa da, recimo, u odeljenju od 25 učenika bude po petoro đaka iz svake od ovih kategorija. Jedan od kriterijuma je i stručna sprema u porodici, tako da u klupama sede deca čiji su roditelji raznih zanimanja i stepena obrazovanja - objašnjava Dragoljub Gačić, direktor OŠ "Nikola Tesla" u Vinči.  

Gačić ističe da je "ispunjavanje" roditeljskih želja moguće u manjim školama, dok one sa velikim brojem đaka teško mogu da im izađu u susret.

On dodaje da je ova škola upisala 12 odeljenja prvaka i da je ispunjenje želja moguće samo kada su u pitanju smene.

(Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR