Glas Javnosti

DOBRE VESTI ZA ONE KOJI NISU ISKORISTILI GODIŠNJI ODMOR! Produžen rok do kada možete da iskoristite, a šta ćemo sa privatnicima?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije donela je novu preporuku poslodavcima da zaposleni mogu da koriste neiskorišćen godišnji odmor za 2020. godinu čak do juna 2022. godine

U „Službenom glasniku RS“ (br. 11/2021) objavljen je Zaključak sa sednice Vlade Srbije (br. 131-1206/2021) kojim se menja dosadašnja preporuka poslodavcima u vezi sa korišćenjem neiskorišćenog godišnjeg odmora zaposlenih iz 2020. godine.

Za razliku od prethodnog zaključka, iz decembra prošle godine (proširenog u aprilu 2020.), sada se preporuka ne odnosi samo na zaposlene u zdravstvu i socijalnoj zaštiti već i na sve ostale.

Preporuka kaže da se zaposlenima koji nisu iskoristili pripadajući godišnji odmor za 2020. godinu, zbog prirode posla u vanrednim okolnostima usled epidemije kovid-19 ili zbog privremene sprečenosti za rad usled oboljenja od kovida ili zbog određivanja izolacije, omogući da taj odmor započnu i iskoriste u 2021. godini, eventualno u 2022.

Prvi deo odmora (dve nedelje) trebalo bi da se iskoristi zaključno sa 31. decembrom 2021. godine, a preostali zaključno sa 30. junom 2022. godine.

– Ovaj zaključak odnosi se na sve poslodavce na teritoriji Srbije jer je van snage stavljen zaključak Vlade Srbije od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na produženje korišćenja godišnjeg odmora za određene kategorije zaposlenih u ustanovama u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Ministarstvu zdravlja – kažu iz Ministarstva rada.

Treba istaći da je ovo preporuka Vlade i da je za očekivati da će je ispuniti državne firme i službe, dok je za privatne firme „preporučljivo“ da joj se povinuju iako ona nema snagu zakona. Zakonom o radu je predviđeno da zaposleni godišnji odmor koristi u tekućoj godini za tu kalendarsku godinu a data je mogućnost da i da pravo na neiskorišćeni deo odmora ostvari do 30. juna naredne godine.

S druge stane, prema odredbama zakona zaposleni mora da iskoristi godišnji odmor, odnosno ne može ga se odreći. Takođe, Zakonom osim što nije dozvoljeno uskraćivanje godišnjeg odmora, nije dozvoljeno ni da se dani godišnjeg odmora zamene za novac. Izuzetak je u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa Zakonom o radu, kada se zaostali odmor isplaćuje u novcu (i na to firma plati porez).

Prema tome, godišnji odmor ne može ni da „propadne“, pa i poslodavci moraju da nađu neko zakonito rešenje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR