Glas Javnosti
posta

DO DIPLOME ZA SAMO 5 DANA: 4 funkcionera iz Republike Srpske za 5 dana završili fakultet u Novom Sadu!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako je lako doći do diplome i koliko diploma danas ne vredi ni pišljiva boba, pravi je primer novosadski Fakultet za uslužni biznis iz Sremske Kamenice. Tako su 4 funkcionera iz Republike Srpske završili ovaj fakultet u rekordnom roku, od samo 5 dana!

Visoke ocene, studiranje u rekordnom roku, sticanje diplome, i upisivanje postidplomskih studija i pre završetka osnovnih akademskih studija samo su neke od afera koje prate ovu obrazovnu ustanovu. Diplomu ovog fakulteta imaju i aktuelni ministar trgovine i turizma u Vladi RS Predrag Gluhaković, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS Mladen Milić, savetnik ministra finansija RS Mile Banika, kao i načelnik Sokoca Milovan Cicko Bjelica. Fakultet za uslužni biznis iz Sremske Kamenice osnovan je 2002. godine kao deo Univerziteta “Educons” iz Novog Sada, a najveći broj diploma funkcionerima iz BiH je izdao u periodu između 2002. i 2004. godine.

Reč je o “jedinom fakultetu na ovim prostorima na kojem se možete upisati direktno na treću godinu posle završene bilo koje više škole”. Nakon toga, prema pojedinim informacijama, čeka vas par ispita, a provera znanja je puka formalnost. Nakon toga, diploma se dobija u rekordnom roku. Interesantno, Milovan Bjelica, koji je i potpredsednik Srpske demokratske stranke, nakon završene više škole, iste godine je i upisao novosadski fakultet i stekao diplomu. Ovaj podatak načelnik Sokoca objašnjava malom razlikom predmeta između više škole, koju je prethodno završio u Beogradu, i treće, poslednje godine na FABUS-u, koja je omogućavala sticanje diplome. U diplomi Milovana Bjelice, a koja je u posedu portala MojaHercegovina, načelnik Sokoca se na FABUS, smer “Menadžment u sektoru javnih usluga”, upisao 2003. godine, a u decembru iste godine već stekao zvanje diplomiranog ekonomiste, sa opštim uspehom 8.11 i ocenom devet na diplomskom ispitu. Međutim, iako Bjelica u tome ne vidi ništa sporno, te kratak rok od upisivanja i sticanja diplome obrazlaže malim brojem predmeta koji su mu bili ostali za polaganje, ipak je čudno kako je to uopšte moguće.

Na Fakultetu za uslužni biznis, za samo godinu dana, diplomirao je bivši direktor Poreske uprave RS te pomoćnik ministra finansija RS Mile Banika, koji je, iako prethodno penzionisan, u septembru ove godine imenovan za savetnika Zorana Tegeltije, još uvek aktuelnog ministra finansija RS, koji će ubrzo preuzeti funkciju predsedavajućeg Saveta ministara BiH. Diploma sa novosadskog fakulteta 2012. godine Baniki je “došla glave”, te ga sprečila u nameri da bude imenovan za glavnog revizora Srpske. Tada je utvrđeno da nema diplomu Ekonomskog fakulteta zbog čega nije ispunjavao uslove za imenovanje na tu funkciju. Naime, Banika ima diplomu Fakulteta za uslužni biznis (FABUS) iz Sremske Kamenice kod Novog Sada, koji je upisao 2002, a završio 2003. godine. Završio je smer “Menadžment u turizmu, sportu i rekreaciji”. U diplomi je navedeno da je ovim stekao zvanje diplomiranog ekonomiste, ali se komisija Narodne skupštine RS sa tim nije složila te je dovela diplomu u pitanje. Sa ispitima na Višoj ekonomsko-komercijalnoj školi u Banjaluci i na Fakultetu za uslužni biznis u Novom Sadu položio je ukupno 28 ispita, studirajući vanredno. Sa Univerziteta “Educons” brzinu Banikinog školovanja su obrazložili time što je on na njihovom fakultetu završio samo jednu godinu, jer se kod njih upisao direktno na treću, posle završene više škole.

Još veću aferu je izazvao Mladen Milić, direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske, koji je završio Fakultet za uslužni biznis a posebno se izdvojilo to što je osnovne studije završio 28. februara 2004. godine, a magistarske, na istom fakultetu, upisao godinu dana ranije, dakle, 2003. godine,a završio 2007. godine. Sa Univerziteta su pojasnili da je Milić u februaru 2004. godine završio osnovne studije i u martu te godine upisao magistarske, a potom dodali da se upis magisterija ipak vodi da je bio 2003. jer je reč o školskoj 2003/2004, koja traje od 1. oktobra 2003. do 1. oktobra 2004. godine.

Takođe, Predrag Gluhaković, aktuelni ministar trgovine i turizma RS, koji je nakon Više tehničke škole u Subotici diplomirao i magistrirao na novosadskom fakultetu, takođe je jedan od onih koji su lako stekli diplomu.

Delovanjem FABUSA se bavila i agencija "Patria" koja je objavila da je oko 140 osoba iz Hercegovine 2006. godine za samo šest meseci položilo 27 ispita na ovom fakultetu.  Navedeno je da je među diplomcima FABUSA bio i direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Ovaj se fakultet našao u središtu afere i tokom 2007. godine kada je tokom kontrole u Posušju u automobilu koji je vozio Drago Bago, a koji je inače koristio već spomenuti Galić, pronađeno 128 indeksa i 2 000 evra. Vozač je naknadno priznao da je indekse “profesoru Frani Mitroviću u Split poslao iz Novog Sada Stanislav Nakić, predstavnik Fakulteta za uslužni biznis, gdje Mitrović navodno predaje dva predmeta”.

(Izvor: MojaHercegovina)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR