Glas Javnosti

Данас: Лажирани снимци експлозије у фабрици „Милан Благојевић“

Društvo
Autor: Глас јавности / Данас / од 06.09.2018.

Фото-документација из Извештаја Комисије за утврђивање околности и узрока места несреће у фабрици за производњу барута „Милан Благојевић – Наменска“, након чега су преминула два радника, значајно се разликује од фото-документације коју је направио МУП, сазнаје Данас.

Извештај Комисије сачињен је 19. јула 2017, а Извештај Инспектората одбране Министарства одбране 27. јула 2017. године. Подсетимо, до експлозије и пожара који су се догодили 14. јула пошле године, а после чега су преминули радници Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић, дошло је приликом истовара картонских буради са технолошким отпадом барута. Оштећени тврде да се спречава доказивање и да су вештаци давали лажне исказе и инсистирају на пуном разјашњењу околности око лажирања фотодокументације на основу које су сачињена потпуно нетачна вештачења.

Пуномоћник оштећених Милована Миливојевића и Марка Митровића, адвокат Владимир Тодорић наводи за Данас да се анализом свих фотографија јасно види да је неко мењао место догађаја тако што су делови електроколица разнети експлозијом касније поново састављани.

– Неко је желео да се не утврди да је дошло до експлозије већ само до пожара да би се лажно утврдило колика је заиста била количина ускладиштеног барута. Уместо дозвољених 400 килограма, било га је преко две тоне и то унутар објекта који је био одбијен за употребну дозволу и за противпожарни атест.

На основу ове лажне фото-документације израђена су оба вештачења по налозима тужилаштва и од стране вештака Милоша Вукадиновића – 01. децембра 2017. и Института за превентиву од 20. јула 2018. На тим сликама се види да су електроколица изгорела, али да је возачева кабина (беле боје) и даље на возилу као што су и возачко и сувозачко седиште. Све фотографије су доступне нашој редакцији.

Ноћ кад је рађен увиђај поступајући тужилац није оставио полицију да чува лице места већ је то поверио обезбеђењу фабрике „МБ Наменска“, односно људима који су сада осумњичени.

– То је чак и за Србију превише ненормално – да се лице места остави на чување осумњиченима, наглашава Тодорић. Поступајући тужилац је 14. јула 2017. био Данило Вујичић, који је данас пензионер, а Данас је имао увид у његов записник о увиђају. Иначе, из Извештаја о поступању по пријави грађана ПС Лучани (Данас је имао увид и у овај извештај) од 20. јула 2017, коју је потписао полицијски наредник прве класе Горан Радовановић може се установити да је јавни тужилац Данило Вујичић донео одлуку да лице места до доласка вештака буде обезбеђено од стране радника фабрике уз повремени обилазак полицијских службеника ПО Лучани.

Адвокат Владимир Тодорић истиче да ће инсистирати да се до краја разјасни ко је мењао место догађаја и да је ово ствар за Тужилаштво за организовани криминал.

Вулин штити руководство фабрике

Крајем августа, министар одбране Александар Вулин, посетио је фабрику „Милан Благојевић“. Како преноси Озонпресс, Вулин је тада поручио да руководство и радници имају пуну подршку Министарства одбране и да радници могу да буду мирни и сигурни, јер ће њихова фабрика и даље расти и напредовати. „О њиховој безбедности ће се водити рачуна баш као и сада, и са сигурношћу могу да планирају свој живот и будућност, да их везују за своју фабрику, баш као и свој живот за општину и средину у којој живе, јер ће овде бити само боље“, обећао је Вулин, што само говори у прилог томе да власт врло добро зна шта се десило 14. јула прошле године.

У прилог томе је и прича Инсајдера како је тајни извештај Министарства одбране, сачињен непосредно након несреће, потврдио кршење правила у време несреће у „МБ-Наменска“. У том поверљивом извештају Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране, до којег су дошли новинари Инсајдера, утврђено је да у предузећу уопште „не постоји дефинисана процедура“ за превожење технолошког остатка барута и њихов истовар. Такође, у делу Акта о процени ризика за радна места и у радној околини за радна места на којима је дошло до смртног исхода и тешких повреда на раду није уопште „извршена процена ризика за ручно преношење терета“. У извештају се наводи осам препорука за унапређење технолошког поступка и 12 препорука за унапређење стања безбедности и здравља на раду, пише Инсајдер.

Глас јавности / Данас / од 06.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR