Glas Javnosti

DANAS JE DAN ZALJUBLJENIH: Pravoslavni vernici slave Svetog Trifuna, a ima i onih koji BOJKUTUJU ovaj dan! Kojoj grupi pripadate?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pravoslavni vernici proslavljaju verski praznik posvećen Svetom Trifunu, zaštitnika vinogradara i poljskih radova, dok katolički vernici na isti dan slave uspomenu na Svetog Valentina.

Ipak ovaj dan u skoro svim zemljama sveta se slavi kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva.

Na svetog Trifuna počinje sečka (februar), naravno po starom kalendaru, za koju seljaci na Kosovu kažu: "Sečka seče, Marta dere, Sveti Sava kožu bere". Sveti Trifun se obeležava 14. februara!
Ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna.

Svetog Trifuna slave gostioničari i vinogradari.

Na današnji dan u svetu se obeležava još jedan praznik a to je Sveti Valentin, koji se slavi kao Dan zaljubljenih. Parovi razmenjuju nežne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti.

Foto: Pixabay

Prvobitno praznik katoličke crkve, dan Svetog Valentina do srednjeg veka nije bio poistovećivan sa romatičnom, već sa fizičkom ljubavi, dok se sada slavi kao dan ljubavi i zaljubljenih.

Sveti Valentin je dugo smatran danom neudatih i neoženjenih, a ne bračnih parova. Toga dana devojke bi se skrivale po selu i čekale da ih mladići pronađu, a parovi stvoreni nakon te igre trebalo je da se venčaju tokom te godine.

Inače, praznik pravoslavnih vernika Sveti Trifun i praznik zapadne tradicije, Sveti Valentin, obeležavaju se istovremeno. Obojica svetaca, iako svetkovani u različitim crkvama, zaštitnici su iskrene ljubavi svih hrišćana.

Običaj da se 14. februara slavi Dan zaljubljenih potiče iz antičke Grčke i Rima, a danas se ovaj datum mahom vezuje za potrošačko društvo. I sami trgovci, posebno cvećare, vide ogroman rast u profitu tog dana.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR