Glas Javnosti

ЦИНС: Тужилаштво поднело тужбу против Родољуба Шабића због случаја Синише Малог?!

Društvo
Autor: Глас јавности / Б92.нет / од 25.06.2018.

Републичко јавно тужилаштво поднело тужбу против Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуба Шабића.

Тужба је поднета, како преноси Бета, с циљем поништавања одлуке по којој би Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) требало да добије информације о поступку против некадашњег градоначелника Београда Синише Малог због непријављивања имовине и прихода.

Како наводи ЦИНС, то је 32. тужба којом се оспоравају Повереникова решења у последњих неколико година.

"Убеђен сам да је ова тужба један у низу потеза којим тужилаштво наноси штету и иначе пољуљаном угледу тужилаштва код нас", рекао је Шабић за ЦИНС.

Иако је Републичко тужилаштво иницијално обавестило Повереника да тужбе неће бити, после пет дана на његову адресу је стигао нови допис у коме се каже да је тужба ипак поднета због допуњене иницијативе Вишег јавног тужилаштва.

Тужба је покренута пред Управним судом са циљем да се одлука Повереника поништи јер се сматра да је тим актом повређен закон на штету јавног интереса.

Из Републичког тужилаштва није одговорено на питања ЦИНС-а због чега је тужба ипак поднета и због чега то тужилаштво сматра да није у интересу јавности да се новинарима ЦИНС-а достави документације о случају Синише Малог.

ЦИНС је у октобру 2017. тражио од Вишег јавног тужилаштва документацију о поступку против тада градоначелника Београда, а данас министра финансија Синише Малог. Поступак је покренут на основу извештаја Агенције за борбу против корупције из 2016, због сумње у непријављивање имовине и прихода.

Више тужилаштво је одбило захтев ЦИНС-а уз образложење да се кривични поступак против Малог "води под ознаком степен тајности строго поверљиво" и да због тога не може да пошаље тражена документа.

Повереник је у фебруару 2018. донео одлуку да образложење Вишег тужилаштва није у складу са законом и да документација мора бити послата редакцији ЦИНС-а у року од пет дана.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR