Glas Javnosti

Bukti sukob Kriznog štaba. SVI PROTIV NESTOROVIĆA !

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Korona možda jenjava, ali sukobi lekara našeg Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa bukte.

Malo-pomalo, na videlo izbijaju suprotstavljeni stavovi epidemiologa Kriznog štaba, s jedne strane, i pulomolga prof. dr Branimira Nestorovića, s druge strane.

U početku, ta različita mišljenja pravdana su time da dr Nestorović, kao kliničar, vidi samo vrh ledenog brega, dok epidemiolozi moraju da gledaju širu sliku.

Prvi put je javnost to imala prilike da čuje kada je dr Nestorović izjavio da sada svi treba da izađemo napolje i da se zarazimo.

Podsetimo, 6. maja pulmolog dr Branimir Nestorović je za Televiziju “Prva” izjavio “da je sada vreme da svi izađemo napolje, inficiramo se korona virusom, jer ćemo na taj način uspeti da steknemo imunitet i sprečimo njegovu ponovnu pojavu”.

Na to su reagovali i dr Kon i dr Tiodorović i dr Kisić-Tepavčević.

“Sve što je rekao Nestorović to je njegov stav, kliničarima je uvek teže u smislu da moraju da dijagnostikuju i leče. Mi epidemiolozi sagledavamo ukupnu populaciju i pratimo šta se u populaciji dešava, a tu ima neočekivanih stvari”, izavio je dr Tiodorović za TV “Prva”.

“Kod bilo kog zaražavanja ne možete znati kakav će biti ishod. Možemo kao lekari da promišljamo i raspravljamo, ali to ne može javno da se saopštava. To je moje duboko lično ubeđenje”, rekao je na to dr Predrag Kon za N1.

Dr Darija Kisić-Tepavčević je više puta istakla da je dr Nestorović najoptimističniji član Kriznog štaba, a povodom ove izjave rekla je da „nije ništa neistina što je Nestorović izneo”.

Ni epidemiolog dr Radovanović nije se složio s mišljenjem dr Nestorovića: “Ovaj predlog doktora Branimira Nestorovića da treba da pustimo sve da se zaražavaju nije naročito mudra strategija. U tom slučaju opet bismo imali erupciju obolevanja i došlo bi do kolapsa sistema. A toliki broj obolelih bi prenosio bolest i na stare. Mnogo je bolje da razvučemo epidemiju koliko možemo merama koje se sprovode”, izjavio je on za “Danas”.

Pored različitog stava prema “zaražavanju”, ispostavilo se da dr Nestorović i epidemiolzi imaju suprotstavljena mišljenja i o tome kako se radilo u jeku epidemije. To je kulminiralo na panelu 29. maja “U susret drugom talasu” 29. maja, kada je izbila rasprava među članovima Kriznog štaba dr Branimira Nestorovića, dr Darije Kisić Tepavčević i dr Predraga Kona.

“Ne mogu da verujem da je prošlo tri meseca. Nismo znali šta da radimo. Prošli smo bolje nego najoptimističkiji model koji smo imali”, rekao je na početku svog izlaganja dr Nestorović, nakon čega ga je odmah prekinula epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

“Ja odmah moram da se umešam. I te kako smo znali šta radimo”, odgovorila je doktorka Kisić Nestoroviću, na šta se on nasmejao.

“Dariju stalno boli glava od mene, ja ću da joj kupim piće”, kazao je Nestorović.

U razgovor se uključio dr Kon, takođe pobivši Nestorovićevo mišljenje.

“Sve vreme smo znali tačno šta radimo. Bez dileme u sekundi”, rekao je dr Kon.

Ova mini-rasprava odjekuje i danas, pa je o stavu dr Nestorovića da “nismo znali šta radimo” poslednji mišljenje izneo i dr Tiodorović, i to prilično oštro, rekavši:

“Nije tačno da uopšte nismo bili spremni i da nismo znali šta radimo, da je bio totalni haos, kako je to prof. Nestorović rekao u petak na panelu. Kolege Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon su mu vrlo diplomatski odgovorili da smo tačno znali šta radimo. Ja bih bio mnogo oštriji i nimalo ne bih bio diplomata. Kakav je to način da tako govori?! Naravno da smo znali šta radimo. Jeste ovaj virus nov, ali ovo nam nije ni prva epidemija, ni prva pandemija. Dr Kon, prof. dr Vladimir Petrović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine i ja radili smo na pandemiji svinjskog gripa 2009/10. i sada smo tačno znali šta radimo. Postoji utvrđena svetska doktrina sprečavanja i suzbijanja pandemija i epidemija. Ostale izjave i istupe prof. Nestorovića neću da komentarišem”, kazao je Tiodorović.

I dok kolege epidemiolozi, svako u svom maniru, izražavaju neslaganje sa nekim od stavova dr Nestorovića, neki drugi lekari, pak, odlučili su da protiv, kako kažu, “njegovih štetnih istupa”, povuku malo oštrije poteze i zatraže da mu se oduzme licenca.

Naime, protiv prof. dr Branimira Nestorovića podnet je zahtev etičkom odboru Lekarske komore Srbije (LKS). U zahtevu je navedeno da je “Nestorović svojim javnim nastupima kao član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Covid-19 narušavao ugled i nanosio štetu lekarskoj profesiji, kao i zdravstvu u celini”.

Inicijator za podnošenje zahteva je dr Đorđe Alempijević, redovni profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a podržalo ga je još šest kolega i jedna doktorka u penziji.

Sam Nestorović je o tome u emisiji “Hit tvit” rekao da “nije zabrinut”.

“Medicinski fakultet ima 600 profesora. Da je potpisalo 50 ljudi, to bi me nateralo da razmislim”, dodao je.

Rekao je i ovo:

“Podnose zahtev sad kad se epidemija završila, kad je sve prošlo i ispostavilo se da sam bio u pravu. Jesam li rekao da će epidemija trajati tri meseca, da virus nije mnogo opasan, da će smrtnost biti mala, da će umreti 250 ljudi. Sad ih, čini mi se, najviše nervira što sam za sve bio u pravu”.

Od toga ko je u pravu građani Srbije, ipak, nemaju ništa, a u vreme krize kao što je ova sa koronom više od svega su im potrebni unisoni stavovi i jasne poruke.

.beogradskiportal.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR