Glas Javnosti

'Bezbednije je na Infektivnoj klinici sa maskom nego na nekoj zabavi u Crnoj Gori'

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pritisak na građane koji se ovih nedelja odluče da provedu negde na primorju, bar na one destinacije na koje možemo da putujemo bez posebnih ograničenja, je sve veći.

Odgovorno ponašanje građana i pridržavanje mera koje su propisane dovele su našu zemlju u stabilnu situaciju iako je epidemiološka situacija u okruženju i Evropi loša, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević. Epidemiolog Predrag Kon ističe da se prihvatljiva situacija može očuvati jedino racionalnim ponašanjem. Odlazak na slavlja ili na letovanje u zemlje regiona trenutno predstavlja ogroman rizik i loš izbor.

 U više od 20 evropskih zemalja u toku prethodne nedelje zabeležen je rekordan broj registrovanih slučajeva koronavirusa, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

- Oko nas se nalaze mnogobrojna žarišta, kod nas je situacija stabilna, ali nesigurna jer može da se brzo promeni. U ovom trenutku je veća mogućnost da se inficirate u nekoj od zemalja u okruženju koje su popularne među našim građanima. Verovatnoća obolevanja u Crnoj Gori je 282 na 100.000, što je svrstava na treće mesto u Evropi kada je u pitanju rizik od obolevanja. U BiH je ovaj rizik 94 na 100.000, u Hrvatskoj 84 na 100.000. U našoj zemlji je ispod 15 na 100.000 stanovnika - navela je Kisić Tepačevićeva.

Zamenica direktora Instituta "Batut" ističe da moramo svi da uložimo maksimalan napor da održimo stabilnu sitaciju i virus držimo pod kontrolom u susret sezoni respiratornih infekcija.

- Ne sme da nas zavara trenutno povoljna situacija u našoj zemlji iako smo izuzetno ponosni na to i na savesno ponašanje građana, posebno mladih koji su krenuli pre dve nedelje u školu - rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Doneta je strateška odluka koja se razmatra već nedeljama, rekao je Predrag Kon o merama prema ljudima koji se vraćaju sa letovanja. Oni će na granicama dobiti inicijalno rešenje da se jave u kovid ambulante i zavode.

- Nije pametno govoriti unapred, važno je sačekati proceduru. Sada je već na snazi da se dele upozorenja na prelazima, i trebalo bi intenzivirati upozorenja, nešto će se izmeniti, biće obaveza da se u 24 sata jave u kovid ambulantu i zavod - rekao je Kon.

Nadzor će biti sproveden i do kraja će biti razrađeno kako će funkcionisti, rekao je Kon ističući da ne možemo da ostavimo otvorene granice tek tako bez nadzora.

Kon kaže da se prihvatljiva epidemiološka situacija može očuvati jedino racionalnim ponašanjem. Boravak u Crnoj Gori je trenutno rizik i loš izbor za letovanje zbog čega su građani i obavešteni da se što pre vrate u zemlju.

- Takođe, slavlja nam se stalno dešavaju paralelno sa situacijom da drastično raste broj obolelih u Evropi. Bezbednije je trenutno biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego na nekim od mesta gde je maksimalno prenošenje. Ako imate zaštitnu opremu, sigurniji ste na samoj Infektivnoj klinici, nego na nekoj zabavi trenutno u Crnoj Gori - istakao je Kon.

- Ove drastične poruke su neophodne da razumemo da smo sada ovde zbog samodiscipline i zato ne smemo da poletimo jedni drugima u zagrljaj. Nije mudro, jer će nam se opet puniti bolnice- dodao je Kon.

Lončar:Po povratku sa mora ostanite nekoliko dana kod kuće

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je sve koji se vraćaju sa letovanja iz inostranstva, gde je sada mnogo više zaraženih virusom korona nego u Srbiji, da budu odgovorni i ostanu nekoliko dana kod kuće kako ne bi izlagali riziku od zaraze ljude iz svog okruženja.

- Nemojte da žurite da viđate sa nekim, da se grlite i ljubite i da zarazite ljude oko sebe. Bili ste u mestima gde je svaki treći ili četvrti pozitivan na koronu. Verovatnoća da ste i vi zaraženi je velika - rekao je ministar novinarima posle sastanaka sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu.

Lončar je naveo da razume ljude koji nisu mogli da izdrže da ne odu na more, ali da u povratku treba da budu odgovorni, da ostanu kod kuće nekoliko dana i ne izlažu riziku ljude oko sebe.

- Ne moraju mere da vam uređuju život, da li ćete nekom preneti koronu ili ne. Sačekajte zbog vas. Ako imate simptome, idite u kovid ambulantu, testirajte se. Ne idite na druženja jer je velika verovatnoća da i druge zarazite. Možzda ćete vi imati blažu sliku, ali ćete preneti virus drugom koji će možda završiti na respiratoru - zaključio je Lončar.

 

(Glas javnosti/RTS/Tanjug)
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR