Glas Javnosti

Apel Haškom tribunalu: Pustite Mladića u bolnicu, INAČE ĆE UMRETI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Tim odbrane generala Ratka Mladića zatražio je od predsednika Mehanizma u Hagu Karmela Ađijusa da Mladića hitno prebace u bolnicu, jer bi u suprotnom mogao da umre. Mladićevi advokati uputili su apel i Međunarodnom crvenom krstu.


Tim odbrane zatražio je da Mladić bude upućen u bolnicu da bi se utvrdilo da li ima unutrašnje krvarenje, pošto Sekretarijat Mehanizma, koji je za to nadležan, nije reagovao na njihove apele, prenosi RTRS.

Odbrana je od Ađijusa zatražila da generalu Mladiću dozvoli lečenje u bolničkim uslovima, a primedbu zbog njegovog lošeg lečenja prosledili su i Međunarodnom crvenom krstu koji nadzire postupanje sa zatvorenicima u svetu.

Generalov branilac Dragan Ivetić rekao je da je očigledno da tretmani koje preduzimaju pritvorski lekari ne daju nikakvu korist, jer je Mladiću sve gore.

- Hemoglobin mu je katastrofalan. Naši lekari predlažu neke tretmane, koji moraju odmah da se urade da bi se lociralo krvarenje i da se potom preduzme lečenje. U suprotnom, možda umre - rekao je on.
Advokat Branko Lukić izjavio je ranije da je odbrana isfrustrirana zbog ponašanja haškog suda prema lošem zdravstvenom stanju generala Mladića.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić operisan je 28. marta od benignog tumora debelog creva, bez znanja porodice i advokata. Oni su obavešteni tek kada je general ušao u operacionu salu, kao i nakon zahvata kada se probudio.

Prvostepeno veće Haškog tribunala osudilo je 22. novembra 2017. godine generala Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog navodnih ratnih zločina tokom rata u BiH.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, naslednika Haškog tribunala, odlučilo je u martu ove godine da do daljeg odgodi usmeno izlaganje žalbi na presudu Mladiću.

Mladić je u pritvoru u Hagu od leta 2011. godine, kada je uhapšen u Srbiji, a suđenje je počelo 16. maja 2012. godine.

 

(Izvor: Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR