Glas Javnosti

AMERIKANCI I BRITANCI SU MOGLI DA UHAPSE PAVELIĆA POSLE RATA dok se krio u Vatikanu, ALI SU ODLUČILI DA TO NE URADE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Informacije američke obaveštajne službe iz Drugog svetskog rata donose frapantne podatke koji govore da su savezničk snage imale priliku da uhvate ustaškog zločinca Antu Pavelića, ali da su na kraju odlučili da to ne urade.

Ni Amerikanci ni Britanci nisu želeli uhvatiti Antu Pavelića 1947. u Italiji.

Iako su znali detalje o njegovom boravku u Vatikanu, uključujući i broj sobe u kojoj se nalazi oni su, oklevajući, ali ipak, osmislili i plan za hvatanje lidera  NDH, obe su države odugovlačile ne pokazujući znatnije zanimanje.

Štaviše, Britanci su Pavelića imali u rukama tokom racije u Đenovi, ali su ga pustili. To otkrivaju dokumenti američke obaveštajne agencije CIA-e sa kojih je skinuta oznaka tajnosti. Iz izveštaja koje je pukovnik G. F. Blunda iz Zapovedništva za Mediteran 8. novembra 1947. uputio brigadiru Karlu F. Fricu, zameniku direktora obaveštajnog štaba Evrope, iščitava se američko oklevanje da sami krenu u akciju, ali i rezigniranost britanskom nespremnošću za saradnju. Već tada je postalo jasno da je prećutni sporazum oba saveznika da se Pavelića ostave na miru.

- U Rimu sam se 11. avgusta sastao s Bendalom iz Britanske ambasade te s američkim ambasadorom, kojeg sam obavestio da je, prema proverenim informacijama, Pavelić u Vatikanu- prisetio se pukovnik Blund. Dinamika na sastancima jasno je otkrila da, iako je postojao konsenzus vrha britanske i američke vojske da se Pavelić uhvati, zadrške je bilo s obe strane. Britanci su pokušali nagovoriti Amerikance da hvatanje obave sami. "Bendal i njihov obaveštajac Vershol (verojatno nije pravo ime) pokušali su me izmanipulisati i uveriti da je najbolje da mi, Amerikanci, sami uhvatimo Pavelića. Takav plan nama nije u korist budući da za naše obaveštajne agencije radi veliki broj Hrvata. Većina ih je lojalna Pavelićevom antikomunističkom delovanju te katoličkom fanatizmu", piše Blund.

Skovali su plan koji je, piše Blund, glasio: "Američki i britanski oficir čeka će poziv iz britanske ambasade. Vershol će javiti čim Pavelić napusti Vatikan. On će srediti da Pavelića formalno uhvati talijanska policija, dok će britanski i američki oficiri bili prisutni. Čim ga uhvate, Italijane će obavestiti da je reč o 'traženom ratnom zločincu'. Vershol će osmisliti način kako će 'izvući' Pavelića iz Vatikana." Poziv nije stigao

No Blund tri meseca posle piše:

"Do danas nismo primili poziv iz Britanske ambasade. Kažu da ne mogu naterati Pavelića da napusti Vatikan. Prema našim informacijama, Pavelića štiti Vatikan. Britanci su ga pustili da pobegne za vreme racije među kvislinzima u Đenovi koji su pokušali pobeći u Južnu Ameriku. Porodica Ante Pavelića najverojatnije živi u Firenci. Naš agent iz Vatikana William L. W. Gowen kaže da je Pavelić nedavno bio na operaciji. Vershol kaže da je Pavelić poslednji put viđen na području Vatikana u julu. Kratko je ošišan, ima madež na levom obrazu i odeven je u monaške haljine. Potom je viđen kako šeta Rimom u pratnji ličnog čuvara. Kad sam razgovarao s Versholom, rekao mi je da tačno zna broj sobe u kojoj je Pavelić." Izveštaj završava: "Teško da će se po ovom pitanju išta napraviti do našeg povlačenja iz Italije. Izveštaj vam šaljem kao informaciju te ga možete priložiti u spis o Vatikanu kao skrovištu ratnih zločinaca. Britanci ga ne smiju vidjeti."

Na kraju se može postaviti pitanje, da li su nam savezniciu Drugom svetskom ratu zaista bili saveznici ako su dozvolili da veliki ratni zločinac Ante Pavelić prođe nekažnjeno

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR