Glas Javnosti

Ćerka Ante Pavelića: Jasenovac je preterivanje, a Srbi su rođeni kriminalci

Vesti
Autor: Glas Javnosti

Ante Pavelić proveo je poslednje dve godine svog života u Španiji sa ćerkom Višnjom, suprugom Marijom i sinom Velimirom. Vreme je prekraćivao lutajući Madridom. Izgledao je poput bezopasnog starčića, sasvim drugačiji od krvoločnog zapovednika, koji je upravljao kvislinškom NDH, tokom koje je ubijeno više od 300 hiljada ljudi.

Španski novinar Pablo de Ljan je u više navrata razgovarao s Višnjom Pavelić, ćerkom ustaškog vođe Ante Pavelića, koja je preminula 2015. godine. Njen intervju objavljen je u jednom španskom časopisu, novinar je obećao da će razgovore objaviti nakon njene smrti.

Kada je Pavelić 1959. umro u 70. godini, španska novinska agencija Cifra objavila je samo kratku vest da je “čelnik hrvatske države tokom Drugog svetskog rata” pokopan na madridskom groblju San Isidro.

Višnja Pavelić je rado govorila o svom ocu, ali nije želela da se išta od toga objavi pre nego što prođe nekoliko godina od njene smrti.

Umrla je na Božić 2015. godine u 92. godini. Kremirana je, a njeni ostaci su pokopani u zajedničku porodičnu grobnicu u San Isidru.

Pre nego što je Pavelić umro, njegova ćerka je volela da fotografiše porodična okupljanja. Sačuvala je slike. Neke je podelila s novinarem El Paisa. Na jednoj od njih prikazana je četvoročlana porodica tokom izleta u priobalnom gradiću Santa Pola u regiji Valensija. Na slici Pavelić je ozbiljan, a cela porodica deluje skromno, uprkos sumnjama da su pobegli s bogatstvom koje je Pavelić ukrao od žrtava i države.

Na kraju Drugog svetskog rata, Pavelić je pobegao u Italiju gde se sakrio u jezuitskom manastiru.

– Niko za to nije znao. Samo mi. – rekla je Višnja Pavelić, ona je dodala da su Srbi tražili njegovo izručenje i da su ga želeli živog.

Tri godine kasnije Pavelić je koristeći lažno ime Antonio Serdar iz Đenove brodom pobegao u Argentinu tzv . “pacovskom rutom” kojom su bežali nacisti poput Adolfa Ajhmana, Klausa Barbija i Josefa Mengelea. Sledećih deset godina Pavelić je s porodicom, uz dopuštenje Peronove vlasti, živeo u Buenos Airesu, gde je osnovao građevinsku firmu. Imao je i tkalački stan i farmu.

Na pitanje novinara da li ona misli da on nije ni za šta ona je odgovorila: "Ama baš ništa, sve o mom ocu je laž" 

Ona naglašava da je JASENOVAC POTPUNO PRETERIVANJE. "To je bio radni kamp gde je bilo siromaštva, ali imali su doktore, svoje lidere, sve što su želeli. To nije bio Aušvic, razumete? Tamo su svi bili živi i dobro."

Insistirala je na tome da njen otac nije bio “ni nacista ni fašista”, već nacionalista koji se borio za “oslobođenje Hrvatske od vladavine Srba”.

Novinar smatra da su njeni stavovi slični onima drugih potomaka nacističkih vođa. 

U Buenos Airesu Višnja Pavelić postala je očeva osoba od poverenja. Nakon pokušaja atentata, organizovala je njegovo tajno putovanje u Španiju. U Madridu, hrvatski sveštenik joj je rekao da je tadašnji ministar spoljnih poslova Fernando Maria Kastiela Paveliću dao zeleno svetlo za dolazak, ali pod uslovom da bude diskretan.

Tokom celog života Višnja je ostala ultranacionalistkinja koja je izražavala genocidnu mržnju prema Srbima.

– Oni su rođeni kao kriminalci. Nema Srbina koji nije kriminalac. Ništa drugo nisu radili, nego samo ubijali. Ubistva su genetski upisana u njihov kod. Mi smo se samo branili – rekla je.

Izvor: Vidovdan

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR