CarGo oslobođen optužbe da obavlja nelegalnu taksi delatnost

CarGO

Foto: Tanjug/AP

Prekršajni sud u Beogradu doneo je prvu oslobađujuću presudu koja potvrđuje da CarGo nije taksi prevoz i da posluje u skladu sa zakonima države, izjavili su danas direktor kompanije CarGo Tehnologies Vuk Guberinić i predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare ispred Prekršajnog suda, Guberinić je rekao da je sud utvrdio tri ključne razlike između taksija i CarGo usluge, te da članovi Udruženja građana CarGo ne obavljaju nelegalnu taksi delatnost.

-Ova presuda meni lično i svim zaposlenima vraća veru u pravosudni sistem i u pravdu. Ovo je prva oslobađajuća presuda i nadamo se da je ovo uvod u zaustavljanje daljeg progona kompanije CarGo Tećnologies, Udruženja CarGo i njegovih članova- rekao je Guberinić.

Prva razlika između taksija i CarGo-a, koju je naveo Prekršajni sud je što je taksi javni prevoz dostupan na korišćenje svim građanima, a CarGo je privatna usluga dostupna isključivo članovima Udruženja CarGo.

Druga razlika koju je sud prepoznao, prema rečima Guberinića, jeste da postoji razlika u samoj naplati, odnosno u taksiju građani plaćaju prevoz vozaču, dok se u CarGo ne naplaćuje prevoz, već postoji naknada za korišćenje softvera.

I treća je razlika, po nalazu suda, je da taksi za naplatu koristi taksimetar, dok CarGo koristi aplikaciju.

Foto: Tanjug

Guberinić je izrazio nadu da će sudije i u ostalim predmetima, u kojima je isto činjenično stanje, poći ovim putem i doneti oslobađajuće presude.

Direktor CarGo-a je rekao da su "na putu do pravde" članovi Udruženja izdržali "prebijanja, napade, nasilnička oduzimanja, hapšenja, prekomernu upotrebu sile, slanje svih mogućih i nemogućih inspekcija, od zabrane oglašavanja pa sve do poreske uprave...".

-Ovo nije samo naša bitka, već bitka za sve građane Srbije, za inovativne kompanije i na prvom mestu za mlade- rekao je Guberinić.

Predsednik Udruženja CarGo Aleksandar Vučić rekao je da je ovo "istorijska presuda" koja vraća veru u pravosudni sistem i pravdu i koja je doneta u interesu građana, a ne u interesu lobi grupa i taksi kartela.

Istakao je da je u oslobađajućoj presudi konstatovano i da je inspektor drumskog saobraćaja grubo prekršio Zakon o inspekcijskom nalogu, kao i da se kasnije nije ni pojavio na saslušanje.

Vučić je rekao i da će, nažalost, troškove prekršajnog postupka snositi Prekršajni sud, odnosno građani, a ne članovi taksi kartela i lobi grupa koji su hteli da uruše jednu "zdravu privatnu inicijativu".

-Mi ćemo nastaviti da inoviramo i modernizujemo Srbiju i da pokušamo da zadržimo sve mlade u zemlji- rekao je Vučić.

Oslobađajuća presuda doneta je u postupku koji se vodi od maja 2019. godine po prijavi saobraćajnog inspektora za nelegalno bavljenje taksi prevozom.

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nezvanične informacije su da će sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika političkih stranaka biti održan u ponedeljak poslepodne.

Evropska unija je danas ocenila da je glasanje kosovske skupštine o poverenju vladi dovelo do teške političke situacije u trenutku krize izazvane koronavirusom.

Сиријац, мигрант, који је покушао да пређе из Турске у Грчку преминуо је од повреда задобијених данас приликом интервенције грчких безбедносних снага које спречавају мигранте да пређу границу, рекла су два турска безбедносна извора за Ројтерс.

  • Најновије
  • Најчитаније

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone