"Биће уведене мере против Београда"

kosovo%20zastava

Приштина -- Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је данас да ће Београду бити уведене мере реципроцитета.

Он је образложио да се такве мере уводе уместо укидања таксе, јер "жели да Косово делује као независна држава, што и јесте".

"Реципроцитет ће се догодити, јер смо одлучили да делујемо као независна држава. Баш као што јесмо. Реципроцитет је показатељ једнакости, а не контрамера. Морамо да помогнемо локалним предузећима како бисмо повећали запосленост и развој", рекао је Курти, пренела је приштинска Коха.

Он је говорио на скупу у организацији косовске привредне коморе да би требало уклонити све трговинске баријере са Албанијом и Северном Македонијом.

"Економија и правда, рад и добробит биће наше теме. Остале теме ће такође добити пажњу, али не у потпуности. Суверенитет и независност имају смисла само када их спроводимо. Желели бисмо да имамо више интеракције са Албанијом. Препреке са Албанијом превазилазе наше разлике. Постоје бројне аномалије у нашим односима. Са Северном Македонијом такође имамо препреке", рекао је Курти.

Додао је да Приштина има негативан трговински биланс са свим земљама ЦЕФТА.

Курти је рекао и да су за разлику од неких посланика грађани схватили шта је реципроцитет.

Није случајно, казао је, то што је одлучио да говори о трговинским баријерама и економији, јер ће то бити приоритети његове владе.

„Остале теме ће привући пажњу, али никад сву пажњу. Косово је суверена и независна земља, али суверенитет и независност имају смисла када имамо становништво које не ужива у њима. Желели бисмо да координирамо с Албанијом тако да су наше разлике у економији и политици мање од оних језичких", рекао је Курти, пренео је приштински Зери.

 

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Музичко такмичење "Евровизија 2020" отказано је данас због епидемије корона вируса, објавила је Европска радиодифузна унија (ЕБУ).

Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер најавио је подршку у заштити границе од миграната за Грчку и земље Западног Балкана.

Kompanija CarGo će besplatno prevoziti do radnog mesta sve zaposlene u zdravstvu - lekare, medicinske sestre i drugo osoblje, najavio je osnivač i direktor te firme Vuk Guberinić.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета