Glas Javnosti

TRIK KOJIM NEKOM SPAŠAVATE ŽIVOT! Jedino ovako otvaranje vrata u automobilu je ispravno (VIDEO)

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Da li znate da postoji pravilno otvaranje vrata od auta? Delovaće vam potpuno nelogično, a zapravo može biti spasonosno za učesnike saobraćaja.

Bikcikli kao prevozno sredstvo postaju sve popularniji u Srbiji, ali nezgoda kada živite u velikom gradu gde je gust saobraćaj jeste što često dolazi do saobraćajnih nesreća. Vozači ih često ne vide ili prave jednu običnu ali zapravo fatalnu grešku, čak i kada su parkirani, zbog koje biciklisti stradaju.
Neretko se dešava da se biciklisti nađu u "sendviču" između parkiranih automobila i onih u pokretu, pa pretrpe silovit udarac kada se otvore vrata od kola " u mimohodu", a koji može i da ih izbaci iz sedišta i izazove ozbiljne povrede.  

Šta može da se uradi da se zaštite biciklisti? Srećom, postoji jednostavan i izuzetno lak način da ovo sprečite i obezbedite bezbednost onima koji više vole prevoz na "sopstvene mišiće". Sve što je potrebno je da otvorite vrata svog automobila jeste da koristite desnu ruku.

Ovaj savet dolazi iz Holandije, zemlje gde je upotreba bicikla gotovo ravna upotreni auomobila, , a poznat je i kao "holandski zahvat". Ako sedite na vozačevoj strani parkiranog automobila i želite da izađete, ne otvarajte vrata levom rukom (iako su ona realno najbliža vratima). Umesto toga, otvorite vrata desnom rukom. Ovaj jednostavan pokret dovodi do toga da zakrenete ceo gornji deo tela dok se hvatate za ručku, što će omogućiti da vaša linija "vidnog polja" pređe putanju od retrovizora, pa sve do same ulice i onoga što se dešava iza auta (kada okrenete glavu).

Pogledajte i video koji pokazuje zašto ovaj "holandski zahvat" funkcioniše

Leva ili desna, vozač ili suvozač?

Trik je da koristite ruku koja je najudaljenija od vrata da biste obezbedili okretanje gornjeg dela tela. Dakle, ako ste na strani suvozača, koristite levu ruku umesto desne.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR