Glas Javnosti

Волела је да помаже људима, а често је ишла и у цркву. Планирала да се врати идуће године, када се пензионише

Svet
Autor: Глас јавности / Новости / од 29.08.2018.

Равним Селом, родним местом Кристине Калнић (64), као гром из ведра неба, болно је одјекнула вест о њеном убиству у далекој Аустралији. У шоку и неверици, житељи овог мирног бачког места недалеко од Врбаса, не крију огорчење што је њихову суграђанку, која "ни мрава не би згазила", насмрт претукао осамнаестогодишњи рагбиста.

Свима ће у сећању остати као драга, мирна и повучена наставница српског језика и књижевности. Није јој, причају мештани, било тешко да пређе хиљаде километара, и по неколико месеци проведе у свом родном месту, у породичној кући у Улици Светозара Милетића.

- Још не могу да верујем да је заиста сурово убијена - с болним уздахом, каже Спасо Максимовић, Кристинин брат од тетке, иначе сликар. - Она је била дивна особа. Овде у селу су је сви волели и поштовали. Многима је помагала и финансијски, а волела је да одлази у цркву. Често смо били у контакту преко друштвених мрежа. Како је њу, ситну жену, крхке грађе, могао да нападне младић, много крупнији и млађи од ње.

Кристина је по Спасиним речима, у мају требало да дође из Сиднеја, али је из неког разлога одустала. Наговештавала је да ће се видети 2019. када напуни 65 година и оде у пензију.

- Ето, сурова и трагична судбина је зауставила њене планове - наставља Кристинин рођак, који је заједно са супругом Милушком, бринуо о њеној породичној кући, када је била у одсуству. - Хтела је ту да сагради нови дом и пензионерске дане проведе у родном месту, одакле је 1986. године отишла у далеку Аустралију.

Када се преселила у Сиднеј са супругом Батом, Кристина је, по Максимовићевим речима, извесно време радила у банци. Увек је, додаје, желела да учи, па је тако у петој деценији живота, тамо завршила психологију. Тако је имала две факултетске дипломе.

- Кад сам је питао зашто у тим годинама студира, одговарала је да жели да учи и помаже људима - вели нам Спасо, напомињући да још не може да поверује да му је сестра убијена. - Била је изузетно талентована и за музику, свирала је неколико инструмената, а у овдашњем Дому културе је држала музичку секцију.

Вест о Кристининој трагичној судбини, дубоко је дирнула и Ружицу Тидоровић, бившу ученицу, којој је у седмом разреду била и разредни старешина.

- То је била дивна жена, за пример свима - очију пуних суза - каже Ружица. - Међу ђацима је била омиљена наставница, јер је сваком од нас знала лепо да приђе, са уважавањем. На интернету сам сазнала шта јој се догодило, и не могу да поверујем, да је неко могао на њу да насрне и да јој то учини. По ономе што сам прочитала у медијима, само је желела да га упозори да јој не чупа цвеће. Сигурна сам да му она ништа нажао не би учинила, већ би му то рекла лепим речима.

У шоку је и старија жена из Улице Светозара Милетића, чија су деца одрастала са Кристином, њене две сестре и сада покојним братом.

- Њих четворо су рано остали без оца, а мајка их је сама одгајала и подизала - присећа се ова жена. - Долазила је сваке године и радила око куће. Била је вредна, неговала је травњак, ставила је и бетонске кугле да га не би газили.

Кристинин брат Миливој је умро пре шест година, а сестре Анђелка и Маринела, живе у иностранству. Једна је у Црној Гори, а друга у Швајцарској.

По писању аустралијских медија, за Кристинину смрт осумњичен је Имануел Џон Дегеи (18), иначе рагбиста, тежак 130 килограма. Тинејџер за кога се сиднејски медији незванично сазнали да има менталних проблема, несрећну Српкињу је претукао испред њене куће у Карамару, на југозападу 

Тешко повређену жену, обливену крвљу је оставио на тротоару на улици, а он је побегао. Хитна помоћ је покушала да је оживи, али нажалост, лекари су могли само да констатују смрт.

У крају у ком је живела у Сиднеју, Кристину су многи познавали, а њена смрт их је потресла и узнемирила. Често су је виђали да ради у башти са цвећем испред зграде.

ЈОШ ЧЕКАЈУ ВЕСТИ О САХРАНИК

РИСТИНИНИМ рођацима у Равном Селу, још није познато када и где ће она бити сахрањена. - Њен супруг је такође одавде из Равног Села и са њим је живела у Аустралији. Има и сина из првог брака, а заједничке деце нису имали - каже рођак Спасо.

Глас јавности / Новости / од 29.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR