Glas Javnosti

Atak na Orbana: UVEO JE DIKTATURU, IZBACITE MAĐARSKU IZ EU

Vesti
Autor: Glas javnosti

Mađarska i njen premijer Viktor Orban našli su se na udaru Evropske unije koji i nije iznenađujući.MAĐARSKA i njen premijer Viktor Orban našli su se na udaru Evropske unije koji i nije iznenađujući.

Ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn izjavio je – imajući u vidu mađarski zakon o vanrednom stanju zbog epidemije koronavirusa koji je Orbaanu privremeno dao svu vlast u zemlji . da se usred EU pojavila „diktatorska vlada“. U intervjuu nemačkom listu Die Welt rekao je da takvu vladu sada ima Mađarska koju bi zbog toga trebalo „poslati u politički karantin“.

Naglasio je da je u Mađarskoj sa zavođenjem vanrednog stanja „zloupotrebljena epidemija virusa“. 

- Predstavnike mađarske vlade više ne treba puštati da sede za stolom za kojim se okupljaju predstavnici evropskih institucija. Predstavnike Mađarske treba isključiti iz saveta ministara zemalja EU - oštar je bio on.

 Na Mađarsku se obrušio i predsedavajući Evropskog parlamenta David Sasoli:

- Nikome nije dozvoljeno da koristi pandemiju za ukidanje naših sloboda. Osnovne vrednosti Evropske unije moraju se čuvati. Zato svi parlamenti unutar EU moraju biti otvoreni, a mediji – slobodni - rekao je on.

Predsednik Evropske komisije - Ursula fon der Lajen – bila je suzdržanija.

Ne pominjući posebno Mađarsku, upozorila je da u svim zemljama EU da vanredne mere povodom pandemije moraju biti „srazmerene realnoj težini situacije“.

Evroposlanik iz partije Angele merkel – Denis Radtke – javno je u međuvremenu zatražio da Odbanova partija (Fides) bude isključena iz Evropske narodne partije koja ima najveću poslaničku grupu u EP. On je naglasio da se popust – kada su u pitanju vladavina prava i demokratija – „ne sme davati ni partijskim prijateljima“.

Mađarska ima trenutno 525 zaraženih koronavirusom i 20 umrlih.

 

Izvor: Fakti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR