Glas Javnosti

AKO SE ZARAZITE: Sedmi dan je presudan

Vesti
Autor: Glas javnosti

U tipičnim slučajevima, ovako se po danima razvija koronavirus. Sve počne sa povišenom temperaturom. To je simptom koji se pojavio kod svih pacijenata koji su se zarazili koronavirusom.

 
Virus se od kineskog Vuhana proširio na najmanje 75 zemalja, te je nazvan COVID-19.

Studija provedena na 140 pacijenata u vuhanskoj bolnici Zongnan pokazala je uobičajeni šablon kako se simptomi koronavirusa razvijaju.Oko 99 posto pacijenata imalo je temperaturu, a više od pola požalilo se na umor i suhi kašalj. Oko trećine pacijenata kazalo je da su imali bolove u mišićima i tegobe s disanjem. Kineski centar za kontrolu zaraze objavio je da je 80 posto slučajeva relativno blago. Oko 15 posto pacijenata imalo je teže slučajeve, dok je preostalih pet posto bilo kritično bolesno.

U tipičnim slučajevima, ovako se po danima razvija koronavirus:

Dan 1

Pacijent dobije temperaturu, može osetiti i umor, bol u mišićima i suhi kašalj. Mali broj zaraženih imaće i proliv ili mučninu dan ili dva pre. Oko 10 posto od 138 pacijenata imalo je proliv ili mučninu.
Dan 5

Pacijenti mogu imati teškoće s disanjem, posebno ako su starijeg životnog doba ili imaju zdravstvenih poteškoća od ranije.

Dan 7

U proseku, ovo je period u kom su pacijenti primljeni u bolnici, kažu u studiji Vuhan univerziteta. Ako i sedmi dan osećate bol ili pritisak u prsima, nemate zraka, ili imate modre usne i lice, trebali biste potražiti medicinsku pomoć. Takođe, pacijenti sa lakšim oblikom korone (85 posto zaraženih) u ovom periodu počinju se osećati bolje jer se simptomi povlače.

Dan 8

U ovom periodu, onih 15 posto pacijenata sa težim oblikom koronavirusa razvije akutni respiratorni distres sindrom, odnosno nakupljanje tečnosti u plućima (edem). To je hitno stanje koje može nastati u ljudi koji su prethodno imali zdrava pluća.

Dan 10

Ako se simptomi pogoršavaju, u ovom periodu pacijenti budu primljeni na intenzivnu njegu. Pacijenti su u ovom periodu prijavili i bol u stomaku te gubitak apetita.

Dan 17

Oni pacijenti koji se oporave, puštaju se iz bolnice nakon otprilike dve i po sedmice. Prosečan pacijent može biti zaražen pet ili više dana pa tek onda pokazati prve simptome.

Izvor: fokus.ba

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR