Glas Javnosti

Жунић: СДС и ПДП напали институције Српске


Autor: Glas Javnosti / rtrs.tv

Шеф Клуба посланика у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је Срни да су СДС и ПДП данас у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ гажењем закључака Народне скупштине извршили напад на институције Српске.

Коментаришући подршку посланика СДС-а и ПДП-а да се у Представничком дому БиХ по хитном поступку у процедури нађе Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу, Жунић је истакао да је то била прилика да се види шта значи завођење реда у правосуђу у режији СДС-а и ПДП-а и сарадњи са СДА и осталим бошњачким партијама из Федерације БиХ.

- /Посланик СДС Драган/ Мектић, понукан својим проблемима и процесима који се воде против њега, по хитном поступку покреће смјену /Милана/ Тегелтије, а све је засновано на закључку СДА којим се тражи смјена предсједника ВСТС-а због тога што је порисуствовао састанку српских представника са /српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом/ Додиком у вези са Закључцима Народне скупштине Републике Српске. Јасно је да је Мектић испоштовао закључак СДА, а не Народне скупштине Републике Српске - рекао је Жунић.

Он каже да је изненађен поступком предсједника СДС-а и ПДП-а Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића, који су прихватили да овај закон иде у парламентарну процедуру по хитном поступку и тиме му дали улазницу у парламент иако су гласали за закључке Народне скупштине што их обавезује да их се придржавају.

- Политички обрачун са Тегелтијом могли су да обаве и раније, имали су много сједница, али је јасно да су сада реаговали на основу закључка СДА и њиховог захтјева да он буде смијењен због тога што поштује закључке Народне скупштине Републике Српске - нагласио је Жунић.

Према његовим ријечима, преостаје да се види да ли ће предложени закон бити усвојен.

- Наша могућност одбране постоји у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, али то не брише чињеницу да је ово удар на договор који смо постигли и закључке Народне скупштине. Јасно је да СДС и ПДП у договору са СДА нарушавају јединство постигнуто на сједници Народне скупштине - рекао је Жунић.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ прихватио је да се по хитном поступку изјасни о Приједлогу закона о престанку мандата ВСТС-а у садашњем саставу који је предложио посланик СДС-а Драган Мектић.

Хитна процедура усвојена је са 23 гласа "за", 14 "против" и једним уздржаним, односно уз довољну општу и ентитетску већину. Хитност су из Републике Српске подржали СДС, ПДП и Адил Османовић из СДА.

Народна скупштина Републике Српске раније је донијела Закључак којим су представници Српске обавезани да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR