Glas Javnosti

Upozorenje policije: Sa lažnog imejla MUPa se širi "Trojanac"


Autor: Glas Javnosti

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je da se pojavio maliciozni program "Trojanac" koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne imejl adrese MUP invitations@mup.gov.rs i upozorilo građane i kompanije da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju.

Istovremeno, MUP je pozvao kompanije i građane da, ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku, to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs. U navodnom mejlu, pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke poziva da dođe u policiju, vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata, objašnjava MUP u saopštenju.

Reč je, kako se navodi, o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu, preko koga se lažno predstavlja da se imejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl "pdf.iso", koji u sebi sadrži maliciozni "Trojanac" koji detektuje 22 antivirusna alata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje da građani i firme ne otvaraju priloge elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih, ako njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

U saopštenju MUP naglašava da "Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca" ove kampanje "pecanja" (fishing).

Izvor: N1

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR