Glas Javnosti

У ИТАЛИЈИ ОКО 24.000 ЉУДИ ИЗ БиХ Вицеконзул у Милану објашњава како се могу ВРАТИТИ КУЋИ


Autor: Blic.rs

Грађани из БиХ који живе у Италији зову нас свакодневно, углавном да би се информисали како да се врате кући, каже за Српскаинфо вицеконзул БиХ у Милану Јасна Мартинчевић.

Према њеним речима, италијанске власти су издале модуле како се људи могу вратити у БиХ.

– Они треба да попуне одређени образац, па онда италијанске власти одлучују о напуштању државе. Колико смо обавештени, они нашим људима дозвољавају да напусте државу. Такође, наведене су и неке хитне ситуације, у којима се одобрава одлазак из Италије – истиче Мартинчевићева.

Додаје да је, међутим, непознаница шта се са људима из БиХ дешава даље, односно, да ли их Словенци и Хрвати пуштају даље.

– Пратимо вести из БиХ које говоре да се затварају границе, те да постоји могућност стављања четрнаестодневни у карантин људи који долазе из Италије – истиче Мартинчевићева.

Додаје да поједине људе интересује како да превезу за БиХ преминулог члана породице.

Истиче да у Италији тренутно има око 24.000 људи из БиХ, те да су, у овом периоду, многи узели одмор или боловање.

За превентивне мере које БиХ предузима у правцу спречавања ширенај заразе вирусом корона, каже да су добре и да је реч о исправном поступку.

– Кад се зараза појавила у Италији, нисмо је озбиљно схватили и сад смо ту где јесмо – каже Мартинчевићева.

Италијанским и страним држављанима који имају пребивалиште или боравак у БиХ, а бораве у Италији, дозвољено је да се врате својој кући, односно месту пребивалишта, саопштили су из Амбасаде Италије у Сарајеву.

– Наравно, они се морају понашати у складу са здравственим одредбама које власти БиХ успостављају по повратку. Улазак и излазак с територије Италије дозвољени су за потврђене потребе радних обавеза, не доводећи у питање обавезу јављања службама за превенцију здравствених органа надлежних за то подручје, за оне који у Италију долазе из подручја епидемиолошких ризика како је то утврдила Светска здравствена организација, а апсолутно треба избегавати туристички улазак у Италију. Ако су превозна средства оперативна, италијански и страни држављани који имају пребивалиште у Италији, а налазе се у БиХ, такође се могу вратити у свој дом или у место пребивалишта – наводи се на сајту Амбасаде Италије у Сарајеву.

Из ове амбасада поручују да сви грађани БиХ у Италији, који требају медицинску помоћ или контролу, могу назвати број 1500, и проверити своје здравствено стање при надлежни центри у склопу јавних медицинских установа.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR