Glas Javnosti

Rak dojke i zdrava ishrana: 10 namirnica koje treba jesti i neke koje treba izbegavati


Autor: Agroinfo.rs

Rak dojke je najčešći karcinom kod žena. Statistika kaže da, na žalost, svaka osma žena ima problem sa nekom vrstom karcinoma dojke. Javlja se čak i kod muškaraca, mada muški karcinom dojke čini manje od 1% svih zabeleženih slučajeva

Oštećenje DNK i genetske mutacije mogu izazvati ovu bolest. Nasleđivanje određenih gena, poput BRCA1 i BRCA2, takođe može povećati vaš rizik, kao što može i gojaznost.

Životni stil takođe igra kritičnu ulogu, postoje istraživanja koja povezuje velike količine alkohola, pušenje, izloženost estrogenu i određeni tipovi ishrane - uključujući zapadnjačku dijetu sa visoko procesiranom hranom - s povećanim rizikom od karcinoma dojke. Studije takođe povezuju druge vrste ishrane poput mediteranske sa smanjenim rizikom od raka dojke. Štaviše, određena hrana može vas čak i zaštititi od ove bolesti. Evo 10 namirnica koje treba jesti kako biste smanjili rizik od raka dojke, kao i nekoliko koje treba izbegavati.

 Hrana koja može smanjiti rizik od raka dojke

Imajte na umu da su mnogi faktori povezani sa razvojem raka dojke. Iako poboljšanje ishrane može poboljšati vaše zdravlje i uopšte smanjiti rizik od raka, to je samo jedan deo slagalice. Čak i uz zdravu ishranu, i dalje vam trebaju redovni pregledi raka dojke kao što su mamografi i ručni pregledi. Uostalom, rano otkrivanje i dijagnoza značajno povećavaju stopu preživljavanja. Za savet o skriningu raka dojke obratite se svom lekaru! Kao što smo rekli, istraživanja pokazuju da ova hrana može smanjiti rizik od ove opake bolesti.

 1. Lisnato zeleno povrće

Kale, rukola, španać, blitva i kelj su samo neki od lisnatog zelenog povrća koji može imati antikancerogena svojstva. Listnasto zeleno povrće sadrži karotenoidne beta karoten, lutein i zeaksantin, čiji su viši nivoi u krvi povezani sa smanjenim rizikom od raka dojke.

Foto: Pihabay free

Analiza 8 studija na preko 7000 ljudi otkrila je da žene sa višim nivoom karotenoida imaju značajno smanjen rizik od karcinoma dojke, u poređenju sa ženama sa nižim nivoima. Isto tako, naknadna studija na preko 32.000 žena povezala je viši nivo ukupnih karotenoida u krvi sa 18–28% smanjenim rizikom od raka dojke, kao i smanjenim rizikom od ponovnog pojavljivanja i smrti kod osoba koje su već imale rak dojke. Štaviše, istraživanje otkriva da visoki unos folata, B vitamina koncentrovanog u zelenom lisnatom povrću, može zaštititi od raka dojke.

2. Citrusi

Citrusi su ispunjeni jedinjenjima koja mogu zaštititi od raka dojke, uključujući folat, vitamin C i karotenoide poput beta kriptoksantina i beta karotena, plus flavonoidne antioksidante poput kvercetina, hesperetina i naringenina. Ovi hranljivi sastojci pružaju antioksidativne, antikancerogene i anti-upalne efekte.

 Foto: Pihabay free

U stvari, istraživanje veže citrusno voće sa smanjenim rizikom od mnogih karcinoma, uključujući rak dojke. Oko 6 studija svetske zdravstvene organizacije (pogledati na kraju teksta) rađenih na preko 8.000 ljudi povezao je visoki unos citrusa sa 10% smanjenjem rizika od raka dojke. Citrusno voće uključuje narandže, grejpfrut, limun, limete i mandarine.

 3. Masna riba

Masna riba, uključujući losos, sardine i skušu, poznata je po svojim impresivnim lekovitim svojstvima. Njihove omega-3 masti, selen i antioksidanti poput kantaksantina mogu ponuditi zaštitne efekte protiv raka.

 Foto: Pihabay free

Velika analiza sa 26 studija rađena na 883.000 ljudi otkrila je da oni sa najvećim unosom morskih plodova bogatih omega-3 oksdansima, imaju do 14% smanjeni rizik od raka dojke, u poređenju s onima koji su jeli najmanju količinu.). Uravnotežavanje odnosa omega-3 i omega-6 oksidanata jedenjem više masne ribe i manjim unosom rafiniranih ulja i prerađene hrane može takođe pomoći u smanjenju rizika od raka dojke.

 4. Bobičasto voće

Redovno uživanje u bobičastom voću može vam pomoći da smanjite rizik od određenih karcinoma, uključujući rak dojke. Dokazano je da antioksidanti bobica, uključujući 

Foto: Pihabay free

uključujući flavonoide i antocijane, štite od ćelijskog oštećenja, kao i od razvoja i širenja ćelija raka. Istraživanje sprovedeno na 75.929 žena povezalo je veći unos bobica - posebno borovnica - sa nižim rizikom od raka dojke negativnog receptora za estrogen (ER–).

5. Fermentirana hrana

Foto: Pihabay free

Fermentirana hrana kao što su jogurt, kimchi (korejski kupus), japanski miso i kiseli kupus sadrži probiotike i druge hranjive sastojke koji mogu zaštititi od raka dojke. Pregled 27 studija povezao je fermentirane mlečne proizvode, poput jogurta i kefira, sa smanjenim rizikom od raka dojke u zapadnoj i azijskoj populaciji. Istraživanja na životinjama sugerišu da je ovaj zaštitni efekat povezan sa efektima određenih probiotika koji povećavaju imunitet.

 6. Allium povrće

Beli luk, crni luk i praziluk su allijumsko povrće koje se može pohvaliti nizom hranljivih sastojaka, uključujući organo sumporna jedinjenja, flavonoidne antioksidante i vitamin C. Oni mogu imati snažna antikancerogena svojstva. Studija sprovedena na 660 žena u Portoriku povezala je visok unos belog i crnog luka sa smanjenim rizikom od raka dojke.

Fpto: Pihabay free

 Isto tako, SZO istraživanje na 285 žena otkrilo je da visoki unos belog luka i praziluka može zaštititi od raka dojke. Međutim, u studiji je primećeno i da velike potrošnje kuvanog luka mogu takođe da utiču na prevenciju raka dojke.

 7. Breskve, jabuke i kruške

 Pokazano je da voće - posebno breskve, jabuke i kruške - štiti od raka dojke. U istraživanju sprovedenom na 75.929 žena, one koje su konzumirale najmanje 2 porcije breskvi nedeljno, imale su do 41% smanjeni rizik od razvoja ER-raka dojke. Zanimljivo je da je jedna studija pokazala da polifenolni antioksidanti iz breskve inhibiraju rast i širenje ćelijske linije karcinoma dojke.

Foto: Pixabay free

8. Krstavo povrće

Krastasto povrće, uključujući karfiol, kupus i brokoli, može vam pomoći da smanjite rizik od raka dojke. Krstasto povrće sadrži glukozinolatna jedinjenja koja vaše telo može pretvoriti u molekule zvane izotiocijanati. Oni imaju značajan antikancerogeni potencijal.

Foto: Pihabay free

9. Pasulj

Različite vrste pasulja su pune vlaknima, vitaminima i mineralima. Naime, njihov visoki sadržaj vlakana može zaštititi od raka dojke. Studija sprovedena na 2571 žena otkrila je da visoki unos pasulja smanjuje rizik od raka dojke za do 20%, u poređenju sa niskim unosom pasulja.

Foto: Pihabay free

 Pored toga, u studiji na 1.260 nigerijskih žena, one sa najvećim unosom graška imale su do 28% smanjeni rizik od raka dojke, u poređenju sa onima sa najmanjim unosom.

 10. Bilje i začini

Biljke i začini poput peršuna, ruzmarina, origana, timijana, kurkume, curija i đumbira sadrže biljna jedinjenja koja mogu pomoći u zaštiti od raka dojke. Uključuju vitamine, masne kiseline i polifenolne antioksidante. Na primer, origano se može pohvaliti antioksidansima karvakrolom i rosmarinskom kiselinom, za koje su ispitivanja otkrila značajne antikancerogene efekte protiv agresivnih ćelija karcinoma dojke.

Foto: Pihabay free

Kurkumin, glavno aktivno jedinjenje kurkume, takođe je pokazao značajna antikancerogena svojstva, kao i apigenin, flavonoid koncentrisan u peršunu. Kako i mnoge druge biljke i začini imaju snažne antikancerogene efekte, dobra je ideja uključiti široku paletu začina u vašu ishranu.

 Hrana i piće koje treba izbegavati

Iako određena hrana može zaštititi od raka dojke, neka druga hrana može povećati rizik.

Dakle, najbolje je smanjiti unos sledećih vrsta hrane i pića - ili ih potpuno izbegavati:

 Alkohol. Upotreba alkohola, posebno intezivno konzumiranje alkohola, može značajno povećati rizik od raka dojke.

Restorani brze hrane. Redovno konzumiranje brze hrane povezano je sa mnogim nedostatcima, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i raka dojke.

Pržena hrana. Istraživanja pokazuju da dijeta bogata prženom hranom može značajno povećati rizik od raka dojke. Zaista, u studiji sprovedenoj na 620 iranskih žena, unos pržene hrane bio je najveći faktor rizika za razvoj karcinoma dojke.

Prerađeno meso. Prerađeno meso kao slanina i kobasica može povećati rizik od raka dojke. Jedna analiza od 15 studija povezala je visok unos prerađenog mesa sa 9% većim rizikom od karcinoma dojke.

Dodani šećer. Ishrana bogata dodanim šećerom može značajno povećati rizik od raka dojke povećanjem upale i ekspresijom određenih enzima povezanih sa rastom i širenjem raka.

Rafinirani ugljeni hidrati. Ishrana bogata rafiniranim ugljenim hidratima, uključujući tipičnu zapadnu ishranu, može povećati rizik od raka dojke. Pokušajte zameniti rafinirane ugljene-hidrate poput belog hleba i slatkih peciva s proizvodima od cijelog zrna i povrćem gustim hranljivim sastojcima.

 Naučni radovi i istraživanja spomenuti u tekstu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352362/

Redakcija AgroInfo

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR