Glas Javnosti

RAD OD KUĆE KAO 'VELIKI BRAT' : Vlasnik firme špijunirao zaposlene softverom koji pravi skrinšotove


Autor: Glas javnosti

Vlasnik male londonske firme koja na veliko kupuje proizvode za negu lepote i preprodaje ih onlajn koristi softver "Habstaf" poslednjih godinu i po dana i tako nadgleda zaposlene. Šibu je osnivač "Transenda" - .

Šibu Filips je osnivač "Transenda" - male londonske firme koja na veliko kupuje proizvode za negu lepote i preprodaje ih onlajn. Poslednjih godinu i po koristio je softver "Habstaf" da prati radne sate svojih zaposlenih, njihovo tipkanje, pokrete mišom i posećene sajtove.

Sa sedam zaposlenih koji rade iz Indije, on kaže da softver osigurava da "postoji neki nivo odgovornosti" i pomaže da se premosti vremenska razlika.

- Znam sebe. Možete da uzmete desetominutnu pauzu tu i tamo. Dobro je imati automatski način nadgledanja šta rade moji zaposleni. Gledajući skrinšotove i koliko vremena svako provodi na određenim zadacima, znam da li slede proceduru. I ako rade bolje nego što sam očekivao, proučim fotografije i zamolim ih da podele svoje znanje s ostatkom tima kako bismo svi mogli nešto da naučimo - kaže Šibu.

Zaposleni su savršeno svesni da je softver aktiviran i mogu da obrišu vreme provedeno u posećivanju sajtova na koje su mogli da se uloguju greškom tokom pauze.

Kućni "zabušanti"

Sa više nas koji rade od kuće nego ikad tokom pandemije korona virusa, došlo je do skoka u potražnji za softverom za nadzor među poslodavcima. Američka kompanija "Habstaf" kaže da je njen broj britanskih mušterija skočio četiri puta od februara.

Jedna druga kompanija - Snik - nudi tehnologiju koja slika zaposlene preko njihovog laptopa i podiže fotografije da ih vide sve kolege.

Fotografije mogu da se prave čak svakog minuta, mada firma opisuje sebe kao komunikacionu platformu i kaže da "svako na aplikaciji ima isti tretman, bilo da je zaposleni ili poslodavac."

Nedavna studija akademika na Univerzitetu u Kardifu i Univerzitetu u Sautemptonu pokazala je da je čest strah među šefovima da će radnici koji su van vidokruga "zabušavati", iako se čini da izolacija zapravo nije imala mnogo efekta na učinak ni u jednom pravcu.

Iskustva i mišljenja zaposlenih

 

- Loše bih se osećao da znam da me neko nadzire - kaže Džoš, 26-godišnji fotograf koji živi u Londonu i priznaje da je ono što mu je najteže palo kod rada od kuće bio pad njegove produktivnosti.

On je zahvalan što njegov šef ne koristi nikakav softver za kontrolu na njemu. 

I dok neki šefovi koji koriste ovaj tip softvera mogu da tvrde da je on dobar za održavanje produktivnosti, istraživanje koje je sproveo Ovlašćeni institut za personal i razvoj (CIPD ) pokazuje da nadzor na radnom mestu može da naruši poverenje.

 

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR