Glas Javnosti

PRIPREMITE AUTO ZA LETNJE PUTOVANJE: Sigurnost na PRVOM mestu, ove stvari MORATE da proverite na vašem VOZILU!


Autor: Glas javnosti

Vaš automobil mora da bude spreman za iskušenja koja donosi vožnja po visokim temperaturama. Bilo da se vozite samo po gradu ili planirate dugačku vožnju na neku udaljenu destinaciju, vaša sigurnost i sigurnost vaše porodice tokom vožnje zavisi od stanja vašeg vozila.

Naveli smo sve što obavezno treba da proverite na vašem automobilu, kako biste bili sigurni da je u savršenom stanju za vožnju po letnjoj žegi.

Zaštita unutrašnjosti automobila

Izloženost automobila jakom suncu može da dovede do pucanja komandne table, deformacije plastike i oštećenja presvlaka. Potrebno je koristiti zaštitne zavese i roletnice za stakla, naročito kada je auto na duže parkiran.

Klima uređaj

Filteri za klimu obavezno treba da vam budu čisti.Foto: EnvatoElementsKlima je, svakako efikasnija od otvorenih prozora, ali je pre početka vožnje potrebno provetriti auto, kako bi klima delovala na efikasan način.

Zaštita karoserije

Karoseriju zaštitite tako što ćete je premazati voskom. Ako niste u prilici da to učinite u servisu, možete ga i sami postepeno utrljati krpom. Pre stavljanja voska, karoseriju je potrebno dobro oprati i osušiti.

Nivo ulja

Učestala vožnja po vrućini uglavnom zahteva češću promenu ulja. Proveravajte nivo, naročito pred duži put.

Pritisak u gumama

Sa povećanjem temperature, raste i pritisak u gumama. Morate redovno da ga proveravate, naročito nakon naglih skokova temperature napolju.Foto: EnvatoElementsJoš jedan koristan savet za gume, jeste da ih napumpate 0,3 do 0,5 bara više nego što predviđa proizvođač, zato što ćete na taj način uštedeti gorivo.

Hladnjak

Dok je motor hladan, proverite da li je hladnjak čist. Creva takođe moraju da budu neoštećena i funkcionalna.

Brisači

Proverite da li je guma na brisačima ispucala. Metlice brisača moraju da prianjaju na staklo punom površinom, kako bi staklo bilo dobro očišćeno.

Akumulator

Visoke temperature mogu da ubrzaju hemijske reakcije unutar vašeg akumulatora. Letnje temperature mogu da učine da tečnost u akumulatoru počne da isparava. Uz to je potrebno očistiti i kleme, tako što ćete da ih polijete sa malo hladne vode.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR