Glas Javnosti

ПОНОВО АКТИВНА БАЛКАНСКА РУТА ДРОГЕ Откривамо како нарко дилери ПРЕКО СРБИЈЕ шверцују хероин у Европу


Autor: blic.rs/foto: Pixabay

Србија је једна од најпопуларнијих земаља за шверц наркотика која, због повољног географског положаја, представља мост између истока и запада коју нарко-мафија користи како би товаре дроге пренели од Блиског истока ка централној Европи.

То је недавно потврђено и у извештају Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама (ЕМЦДДА) и Еуропола о европском тржишту наркотика. Како се истиче хероин из Турске у Европу стиже управо преко балканске руте од којих је пролаз кроз Србију неизбежан.

Запленом 12 килограма кокаина пореклом са Косова, на граничном прелазу Кула на улазу у Црну Гору пресечен је канал кријумчарења дроге која је била намењена тржишту у Италији, а тиме је поново актуелизована балканска рута преко Србије.

Службеници граничне полиције су контролишући возило марке "хјундаи" македонских регистарских ознака којим је управљао А. А (28) из Скопља, док се на месту сувозача налазила И. С. (23) такође из Скопља, у специјално изграђеном бункеру смештеном иза стоп-светала, пронашли 24 паковања са укупном количином од око 12 килограма опојне дроге хероин.
Како је саопштила Управа полиције Црне Горе, реч је о хероину који потиче са Косова. Његова крајна дестинација била је Италија, али је полиција осујетила паклени план кријумчара и стала на пут опојној дроги. И док полиција Северне Македоније сада чешља више локација и проверава особе за које се сумња да су биле укључене у ову акцију, питање хероинске руте поново је актуелно.

Географска позиција

Иако српско нарко-тржиште није посебно заинтересовано за овај опијат, географска позиција је Србију котирала у сам врх земаља кроз коју се ова дрога лако и брзо шверцује до Европе. Занимљиво је да се малопродајна вредност тржишта хероина у земљама ЕУ процењује на најмање 7,4 милијарде евра годишње, а да опијате (углавном хероин) конзумира око 1,3 милиона корисника, наведено је у једном од извештаја Европског центра за праћење и посматрање тржишта наркотика.

Наша улога, будући да се налазимо у самом срцу балканског коридора, изузетно је велика, сматрају стручњаци, а у прилог томе говори и ових 12 килограма заплењене дроге која је потекла са Косова. Али, како је стигла до Косова?

Титула

Криминолог Добривоје Радовановић у ранијем разговору за "Блиц" испричао је да постоје два пута којим дрога произведена махом у Авганистану и Турској, преко Србије стиже до конзумената у Европи.

- Два су пута који се називају балканском рутом. Један је из Авганистана, преко Турске, Бугарске или Македоније, који прелази преко Србије и иде на Црну Гору, Босну и даље. Други, много важнији, јесте пут који полази из Турске, као земље снабдевача, а затим даље иде кроз Бугарску, целу Србију и даље у Европу - објаснио је криминолог Радовановић.
Титулу најпрометнијег коридора носимо више од две деценије. Све је почело деведесетих година прошлог века, када се у Србији "родио" организовани криминал, макар у размерама у којим нам је данас познат, а временом се, тврди криминолог, само ширио.

- Учешће наших људи се знатно повећало. Количина дроге која је у Србији заплењена из године у годину је све већа и износи око шест тона годишње. Али, запитајте се колико је прошло, а да није откривено - каже Радовановић.

Граница
Пре мање од месец дана на граничном прелазу Градина цариници су спречили покушај шверца 30 килограма хероина скривеног у аутомобилу којим је управљао 44-годишњи држављанин Бугарске. Он се, наводно, упутио ка Хрватској где ради, али је полиција, будући да је почео да дрхти, одмах видела да нешто није у реду.
Уследио је детаљан преглед током кога је потврђено да се иза задњег браника налази специјално направљен бункер у коме се крије позамашна количина хероина. Дрога је потом откривена и у бочним страницама пртљажника, десном прагу, али и у тапацирунгу хаубе, као и у поду испред задњих седишта.

Из аутомобила је извађено 30 килограма и 350 грама друге дроге, која је била запакована у 57 пакета од по пола килограма.

Заплена у Младеновцу

Средином новембра ухапшен је Младен Новаковић звани Тоцило из Амерића код Младеновца. Наведен је као вођа организоване криминалне групе која у претходном периоду набављала дрогу из Турске, а потом је дистрибуирала и широм Србије. Постоје индиције да је Тоцилова група хероин даље кријумчарила и на тржишта других земаља, попут Црне Горе и Аустрије.
Извори блиски истрази навели су да се дошло до сазнања да је Тоцило турски хероин изузетне чистоће и вредности доносио у Србију, препакивао га, а затим продавао другим криминалним групама. Они би ту дрогу обрађивали, то јест, убацивали друге супстанце које би им давали на маси, а затим пуштали на улицу.

- Вредност таквог разређеног хероина била би свакако више милиона евра - рекао је наш извор.

Кондуктер-шверцер

Месец дана раније, словеначка полиција ухапсила је Србина (35), кондуктера у возу који је саобраћао на релацији Истанбул-Беч, јер је у његовој торби пронашла 13 килограма хероина чија цена на улици може достићи вредност до 1,3 милиона евра.

Будући да воз саобраћа на релацији идеалној за проток жућкастог праха, претпоставило се да је реч о особи која је уплетена у већу мрежу кријумчара.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR