Glas Javnosti

NEVEROVATNA OLIMPIJSKA PRIČA! Šinzo Kanakuri, nestali Japanac koji je MARATON TRČAO pune 54 GODINE, 249 dana, 5 sati, 32 minuta, 20.3 sekundi!


Autor: Glas javnosti

Olimpijske igre u Tokiju lepa su prilika da se podsetimo nacionalnog heroja ove zemlje, maratonca Šinzoa Kanakurija, legendu koja je maratonsku trku u Stokholmu 1912. istrčao tek nakon pune 54 godine. Da, zvuči pomalo bizarno, ali krenimo redom.

Naime jedan tviteraš, verovatno oduševljen ovom pričom odlučio je da sa pratiocima podeli detalje ovog neobičnog podviga Japanca Šinzoa Kanakurija.

- Olimpijske igre u Stokholmu 1912. bile su prve na kojima su učestvovali sportisti sa svih kontinenata. Japan je poslao 2 takmičara: sprintera Jahiko Mišimu i mladog maratonca Kanakurija, favorita od koga je nacija mnogo očekivala - u tom trenutku držao je svetski rekord. Putovanje u Švedsku iz Japana bilo je naporno. 18 dana putovanja brodom i Sibirskom železnicom. Da bi ostao u formi Kanakuri je trčao krugove po brodu, a kasnije po železničkim stanicama kad god bi se voz zaustavio. U Stokholm je stigao 5 dana pre trke. - piše tviteraš Marko Dačić.

- Kanakuri nije unosio tečnosti pre i tokom trke - smatrao je da znojenje umara sportistu. Taj faktor, uz trovanje lokalnom hranom i neuobičajeno visokih 32 stepena u Stokhomu na dan trke (14.07.1912.) vodili su ka nizu neverovatnih okolnosti. Na 27-om kilometru Šizu je pozlilo. U dvorištu jedne kuće video je ljude kako piju sok od narandže. Nakon čaše soka prilegao je iscrpljen na kauč i probudio se sutra ujutru. Nije se vratio do olimpijskog stadiona da se javi organizatorima.Krišom je otputuovao nazad za Japan, smatrajući da je izneverio očekivanja.

- Nije znao da polovina takmičara nije završila trku, da je jedan maratonac preminuo…. Policija ga je tražila bez uspeha. Proglašen je nestalom osobom. Godinama kasnije švedska tv ekipa 1967. ulazi u trag 75-ogodišnjem Kanakuriju i sa o. savezom organizuje posetu Stokholmu.

 - Dana 20. marta 1967. Kanakuri je prošao kroz cilj na olimpijskom stadionu. Zabeleženo je tačno vreme: 54 godine, 249 dana, 5 sati, 32 minuta, 20.3 sekundi. Danas se Šizo Kanakuri u Japanu slavi kao otac maratona i jedan od najvećih atletičara u istoriji zemlje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR