Glas Javnosti

NASILJE NAD FOLKLORAŠIMA: KUD Branko Cvetković proživljava dramu, BAHATA PRAVNICA NAPALA NOVINARE ZBOG PITANJA (VIDEO)


Autor: Glas javnosti

Već nekoliko godina unazad smo svedoci drame koju preživljavaju igrači KUD Branko Cvetković koji su izbačeni iz prostorija u kojima su boravili, održavali probe i igrački iškolovali nekoliko generacija unazad, tačnije poslednjih 74 godine.

Zbog jednog diskutabilnog računa za vodu došlo je do problema i tadašnji vlasnik prostora Savez samostalnih sindikata Srbije podneo je tužbu protiv KUD-a i dobio spor.

U međuvremenu vlasničke okolnosti su promenjene i ono što je nekada bilo vlasništvo sindikalno prelazi u ruke države. Taj momenat je KUD iskoristio i podneo tužbu za utvrđivanje vlasništva nad prostorijama u kojima su boravili u Miloša Pocerca 10. Donete su presude kojima je naloženo da se u Katastarske knjige upiše Republika Srbija kao vlasnik. KUD je u tom smislu potpisao ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu Republike Srbije na pet godina. Ali su ipak, i pored toga, iz prostorija izbačeni 2018. godine. Slučaj je došao i do gradske uprave kao lokalne samouprave, i gradonačelnika gospodina Radojičića i čeka se njegov sledeći korak. S druge strane u Savezu samostalnih sindikata Srbije ističu da je u toku spor između njih i Republike Srbije po pitanju vlasništva i da on još uvek nije okončan, kao i krivična prijava protiv tadašnjeg predsednika KUD-a Branko Cvetković, gospodina Jovana Šijačkog zbog, kako kažu, falsifikovanja ugovora sa Republičkom direkcijom za imovinu. I dok se lopta prebacuje sa jedne institucije na drugu KUD Branko Cvetković iznajmljuje prostor u Admirala Geprata kako bi očuvali tradiciju, igrače i decu sklonili sa ulice.

Marija Markanović, član Upravnog odbora KUD Branko Cvetković kaže da je 2013. godine odlukom Višeg suda, kasnije rešenjem Geodetskog i Republičkog zavoda i odlukom Višeg suda pravo svojine prebačeno na Republiku Srbiju.

-Apelacioni sud je 2018. godine potvrdio tu presudu i naveo da je SSSS koji je izbacio naše KUD, tamo sa pravom korišćenja isto kao i mi i naložio da Republički geodetski zavod upiše Republiku Srbiju kao vlasnika – kaže Markanović dodajući da su oni iskoristili taj momenat i da su pokrenuli parnicu još 2013. godine, da se odredi ko ima pravo svojine nad prostorom gde igraju.

-Mi smo imali saradnju Republike Srbije i dobili smo od njih Zaključak Vlade da je Vlada to zaista potvrdila kao i Republička direkcija za imovinu koja je sa nama potpisala jedan ugovor u trajanju od 5 godina, a koji na žalost već dve godine nije sproveden. U martu 2020. smo dobili od premijerke Ane Brnabić obećanje da će se to završiti jer mi imamo crno na belo da treba da budemo u svojim prostorijama. I to je sada došlo do gradonačelnika, gospodina Zorana Radojičića i zamenika gospodina Vesića. Mi čekamo već mesec dana da nas oni prime i da nas uvedu, jer gde god da odemo i pokažemo papire koje imamo pored odluke Višeg i Apelacionog suda, nikome nije jasno zašto mi nismo u svojim prostorijama – objašnjava Markanović.

Pokušali smo da kontaktiramo kabinet gradonačelnika gospodina Zorana  Radojičića kao I Republičku direkciju za imovinu kako bi saznali šta je sad zapelo, ali nismo još uvek dobili nikakav odgovor od njih, pa samim tim ni odgovor o pomenutom spornom ugovoru između KUD-a I Direkcije.

-To je bio ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu koja je nama dozvolila da u narednih 5 godina koristimo te prostorije, naravno uz određenu nadoknadu da budemo zakupci tih prostorija. Mi smo to potpisali sa gospodinom Jovanom Vorkapićem, međutim iz nekog razloga izostalo je da budemo vraćeni u te prostorije. Mi ne znamo na kojoj relaciji je šum, dali smo sve od sebe da se vratimo, igrači su izlazili na ulice, mi smo protestvovali na ulicama, držali smo koncerte na ulicama, pišemo non stop svim institucijama, ali i dalje smo bez odgovora i bez prostorija – ističe Markanović.

I pored mirnih protesta, držanja koncerata na ulicama, KUD Branko Cvetković je ipak izbačen iz prostorija, a najgore od svega je što oni misle da je pravi razlog njihovog izbacivanja zapravo bio lični sukob.

 

- Mislimo da smo iseljeni jer je tada postojao problem između nekadašnje uprave i gospodina Ljubisava Orbovića,  predsednika SSSS, i mislimo da je to nešto na nivou pojedinaca – zaključuje Markanović.

A sve je počelo ovako…kao običan problem oko računa za vodu, objašnjava Miloš Bajić, predsednik KUD Branko Cvetković.

- Problem je bio u nekom računu za vodu koji nam je stigao ogroman i diskoteka Teatro i svi koji su u toj zgradi su na jednom računu.Račun se nije delio i mi nismo to želeli da platimo kao da smo nilski konji, a ne igrači koji imaju samo dva mokra čvora. I još uz to smatrali smo da SSSS nisu pravi vlasnici prostora. I došlo je do spora gde su oni nas tužili i mi smo izgubili taj spor pa su oni uz pomoć policije i izvršitelja u julu 2018. godine nas izbacili iz prostorija – ističe Bajić.

Kao predstavnicima javnog mnjenja koji rade prema svom kodeksu da jednako uvaže izjave svih strana unutar jedne priče I da ne staju ni na čiju stranu već da dozvole javnosti da sama proceni, bilo nam je važno da kontaktiramo I Savez samostalnih sindikata Srbije. Oni su nas dočekali na nož jer su se osećali konforno da odgovore isključivo na pitanja koja su im nekoliko dana pre poslata mejlom I za koja su se pripremili dok nam nije bilo dozvoljeno da vodimo živ razgovor sa potpitanjima u okviru dogovorenih tema. Pa čak ni pitanje ugovora između KUD Branko Cvetković I Republičke direkcije za imovinu za koji tvrde da je falsifikat I u toku je sudski spor o tome. To je izazvalo burnu raspravu novinarke Glasa javnosti I advokata sindikata Nađe Manok. 

Savez samostalnih sindikata Srbije tvrdi da je I dalje vlasnik prostora u Miloša Pocerca 10 sve do okončanja njihovog sudskog spora sa Republikom Srbijom po pitanju vlasništva. Njihova priča o KUD Branko Cvetković je ova:

- Do spora je došlo iz više razloga, zato što KUD nije izmirivao svoje ugovorom preuzete obaveze koje su bile vezane za troškove po osnovu korišćenja tog prostora. Kad kažem troškovi mislim na komunalne troškove i to je sve godinama padalo na teret SSSS kao vlasnika prostora i ti troškovi su bili ogromni i godinama nisu plaćeni. Suština je da je KUD Branko Cvetković na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji taj prostor dat za korišćenje namenski, odnosno da on u tom prostoru obavlja delatnost KUD. Ali oni su taj prostor koristili suprotno ugovoru. Koristili su ga za organizovanje rejv žurki, napravili su kafić, pregrađivali su taj prostor bez dozvole, rušili su zidove i tako su narušavali statiku čitavog objekta. I ono što je najvažnije prostor uopšte nije održavan 10 godina – kaže Manok.

Kako tvrde, KUD je reizdavao prostor koji im je dat na korišćenje, ali kada je Sindikat za to navodno saznao ipak nisu podneli nikakvu prijavu ili tužbu povodom toga.

-Prostor je dat da se koristi bez naknade, za obavljanje delatnosti KUD, a korišćen je potpuno u druge svrhe. Probe su održavali u jednom delu objekta, to je sala, ostali deo je korišćen za druge stvari. Kao još važnija stvar od svega, predstavnici KUD-a Branko Cvetković su preostali deo objekta davali u podzakup pravnim licima bez pravnog osnova obzirom da to pravo prema ugovoru nisu imali. I odatle su ubirali prihode. Savez je zbog svih tih troškova nagomilanih komunalnih i svih tih kršenja ugovornih obaveza vodio dva sudska postupka: jedan po predlogu za izvršenje za troškove, a drugi za iseljenje. Mislim da su obe tužbe odnosno predlozi podneti 2008. godine. Privredni sud je po postupku iseljenja doneo rešenje 2012. Godine. Međutim, javni izvršitelj je uspeo da iseli KUD Cvetković tek 2018. Godine – kaže Manok.

Prema njenim rečima, trenutno se vodi postupak pred Upravnim sudom po pitanju vlasništva između SSSS i Republike Srbije, a podneli si krivičnu prijavu protiv gospodina Jovana Šijačkog tadašnjeg predsednika KUD Branko Cvetković zbog, kako kažu, falsifikovanja ugovora o zakupu sa Direkcijom za imovinu.

 

 

 

Republička direkcija za imovinu je 2018. godine  je utvrdila da SSSS pomenuti prostor u Miloša Pocerca 10 ne koristi za svoje potrebe već da ih koriste razni zakupci po osnovu ugovora o zakupu zaključeni sa SSSS što je u suprotnosti sa Zakonom o udruženjima. Ali u Sindikatu nisu želeli o tome da govore.

Podsećamo da su mnoge javne ličnosti stale uz KUD Branko Cvetković I podržali ih u težnji da se vrate u prostorije u kojima su bili 74 godine. I dok se klupko prebacuje sa jedne institucije na drugu postavlja se pitanje čemu sve to? Nije li najbitnija stvar očuvanje tradicije kao I mogućnost da našu decu sklonimo sa ulica I da ih uputimo na nešto što treba I oni da prenesu svojoj deci: istorija, tradicija I srpsko kolo.

(Glas javnosti/D.Đ)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR