Glas Javnosti

Напетост због најаве могућег уласка федералне полиције у РС

Politika
Autor: Глас јавности / Политика / од 21.08.2018.

Изјава Драган Мектића да би полиција Федерације БиХ могла бити упућена у Српску због илегалног уласка миграната, наљутила Бањалуку.

Повећан улазак илегалних миграната у Републику Српску и БиХ, посебно на територији око Бијељине и Зворника уз границу са Србијом, био је повод за нове безбедносне трзавице између Бањалуке и српских представника у Сарајеву, које у ровитој БиХ увек одјекују са посебном зебњом.

Наиме, Драган Мектић, министар безбедности БиХ, минуле седмице пред новинарима у Бањалуци поменуо како би уз Дрину могла да буде размештена полиција Федерације БиХ, због помањкања безбедносних снага уз границу. Иако Мектић није о томе говорио као о готовој ствари и мада је тешко замислити да би се полиција из ФБиХ усудила ући на територију РС без дозволе из Бањалуке, „неспоразум” је и овај пут настао јер се испоставило како је министар безбедности БиХ то питање јавно разматрао, а да по свему судећи претходно није консултовао РС, на чију територију би у том случају требало да уђу припадници полицијских снага суседног ентитета.

Помињање потенцијалног „прекорачења уставних овлашћења” у Бањалуци су разумели као „потцењивање РС” и покушај преотимања дејтонских ингеренција.

Глас јавности / Политика / од 21.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR