Glas Javnosti

Милорад Додик улази у коалицију са Човићевим ХДЗ-ом, очекује се велика победа на октобарским изборима


Autor: Глас јавности / Бета / од 16.05.2018.

Лидери Савеза независних социјалдемократа (СНСД) и Хрватске демократске заједнице БиХ (ХЏ БиХ), Милорад Додик и Драган Човић најавили су вечерас у Мостару да ће после октобарских општих избора те две странке ући у коалицију.

Додик и Човић рекли су новинарима после састанка да на октобарским изборима очекују "велику победу ове две странке".

Човић је рекао да је с Додиком разговарао о формирању власти на нивоу БиХ после избора, додавши да због тога што није дошло до измене Изборног закона БиХ његова странка сада тражи партнере пре избора, како би у октобру остварила сигурну победу.

Додик је рекао да СНСД са својим партнерима очекује највећу победу до сада, додавши да му је жао што није дошло до измена Изборног закона и да апсолутно подржава принцип да један народ не бира другом представнике.

"БиХ може да буде стабилна уколико је тако, а уколико је другачије, онда то уноси нове калкулације, спекулације и немире и може значајно да усложни међунационалне односе. Зато би било фер и коректно да ојачамо тај принцип да свако бира своје представнике", рекао је он.

ХЏ БиХ заступа принцип да хрватски члан Председништва БиХ не треба да буде изабран већинским гласовима Бошњака, као раније, када је изабран Жељко Комшић.

Упитани о доласку председника Турске, Реџепа Таипа Ердогана да би у Сарајеву 20. маја одржао предизборни митинг своје странке АК, Додик је казао да је Ердоган "велики државник, али се превише меша у унутрашња питања у БиХ", док Човић није хтео да то коментарише.

Додик и Човић вечерас у Мостару били на манифестацији "Вечерњаков печат".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR