Glas Javnosti

Kolumbija zemlja u kojoj je mafija imala svoju državu: Pablo Eskobar nije bio Robin Hud(21.deo)


Autor: Glas javnosti

U svoju delatnost često su uspevali da ubace i visoke državne funkcionere, pa su tako preko jednog sudije švercovali i heroin...Na aerodromu u Majamiju je taj sudija ulovljen sa kilogramom najboljeg heroina u službenoj tašni, a novac su prali u Urugvaju, ali na zaista vrhunskom nivou...

Pre neki dan, srete me pred Šumatovcem, moj prijatelj, poznati advokat iz Zemuna, Steva,  očito i pasionirani pratilac portala Glas javnosti i priupita: Dinjo, vidim da ste pokrenuli serija tekstova o borbi protiv kriminala, ali kakav je to serijal u kojem ne pominjete Kolumbiju, kokain, drogu, Pabla Eskobara?!

Dakle, o Kolumbiji se, ovde, malo zna: ali o Pablu Eskobaru  (Pablo Emilio Eskobar Gavirija (Pablo Emilio Escobar Gaviria; Rionegro, 1. decembar 1949 - Medelin, 2. decembar 1993. Kolumbijski narkobos. U istoriji je ostao zapamćen kao najmoćniji i najbogatiji kriminalac. Na vrhuncu moći 1989. nalazio se na sedmom mestu Forbsove liste najbogatijih na svetu sa procenjenom imovinom od 25 milijardi dolara) - ili gradu Medelin mnogo više.

Po kokainu!

I, po činjenici: da je mafija imala svoju državu, san svih kriminalaca diljem planete, pa i u nas, nekad i sad!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je kao jedan od šest prioriteta Vlade Srbije...I, mafija, ili organizovani kriminal je odmah uzvratio, pomenimo samo neke naslove iz naših dnevnih novina poslednjih dana:

- NOVOSTI: 20.11. 2020: Čabi dvaput nudili da ubije - Vučića!

- NOVOSTI: 19.11. 2020: Pretio Vučiću likvidaciju snajperom!

- POLITIKA: 14.11. 2020: Vučić: "Podzemlje ima kontakte u državnim strukturama"...

Sve pretnje, pa i ove "medijske" trebalo bi, naravno, shvatiti krajnje ozbiljno, jer s đavolom se ne valja šaliti. Uostalom, za najveći uspeh đavola nije bio u nametnutoj istini: Đavo ne postoji?!

Dobro, strelice su odaptete, ali ko je Čaba Der, uopšte?

Prevejani kriminalac, iz Čantavira kod Subotice... U Budimpešti pred sudom rekao je "da su mu dve kriminalne grupa iz Srbije ponudile da ubije Vučića?!" Istina, nije upro prst i imenovao te grupe, ali...Đere je pre nekoliko dana, pred Višim sudom u Beogradu objašnjavao svoju umešanost u ubistvu Nebojše Markovića, na Banovom brdu, januara. I ispostavlja se da je, navodno, nesrećni Nebojša Marković ubijen "greškom", pošto je prava meta bio Aleksandar Šarac, koji je nedavno upucan u TC "Ušće"...Đere je nešto ranije uhapšen u Pragu, zbog falsifikovanih dokumenata...Za njim su tri države Mađarska, Holandija i Srbija raspisale poternicu, pod optužbama, mahom za brutalne likvidacije. Češka ga je isporučila Mađarskoj, a Holandija je tražila Đera zbog sumnje da je 2018. u jednom restoranu ju Amsterdamu ubio Ivana Serdarušića (62), koji je imao holandsko državljanstvo...Da li će Čaba Der otkriti koje su to kriminalne grupe, navodno nudile, da likvidira Vučića, možemo samo da nagađamo...I ne potcenjivati mafiju. Nikada!

 Vratimo se Kolumbiji, zemlji u kojoj je, rekosmo, mafija imala svoju državu...Svaki deseti kilogram kokaina na svetu  proizveden je u Kolumbiji, a svaki deseti stanovnik Kolumbije obavlja "delatnost", dakle od toga i živi, od posla koji je direktno povezan sa drogom!?

Foto: Pikrepo

Jedan proizvodni i distributivni centar bio je u Kaliju, a drugi u Medelinu...Grad u provinciji Antiokuia, Medelin je, osamdesetih godina dvadesetog veka, sasvim sigurno bio opasnije mesto za život, nego Čikago tridesetih, ili Beograd devedesetih!

Kolumbijom je dirigovao Pablo Emili Eskobar, najveći "biznismen" i poslodavac u Kolumbiji, a možda i u tom području sveta!

Bio je nedodirljiv.

Dok je bio...

Trudio se da se predstavi kao Robin Hud modernih vremena, znajući za medije da kaže da preraspoređuje bogatstvo "od onih koji imaju previše do onih koji imaju premalo", ali sudeći po broju leševa i mrtvih, radilo se o jednom od najopasnijih kriminalaca i mafijaša 20. veka, kome Al Kapone i ostale velike zvezde Mafije ipak nisu bili, po zločinu, ni do kolena.

Na teret mu je stavljajano preko hiljadu ubistava, što je, naravno, preterano, tim pre što je mnogima "bila čast" da pričaju kako su bliski s Pablom Eskobarom i da su radili po njegovom nalogu. A, neki nisu, samo bi voleli da jesu. A da jesu, ne bi tako lako pali u ruke policije, koja je skoro deceniju i po živela u paničnom strahu i od same pomisli na kralja kokaina, Pabla Eskobara.

Sam Pablo Eskobar je čovek interesante biografije: rođen je u imućnoj porodici (otac farmer, majka nastavnik), 1949., ali je od rane mladosti, s nekolicinom svojih prijatelja iz detinjstva, Očoa Horhe Vaskezom (Jorge Ochoa Vasqvez) i braćom Huanom i Fabiom bio pionir šverca kokaina iz Kolumbije u SAD, za kratak period stvorio je moćnu organizaciju koja je "pokrivala" evropsko i severnoameričko tržište drogom, i to - istovremeno!

Princip rada im je, naoko, bio riskantan: napravili su plan da tržište preplave svakodnevno tolikom količinom droge, da uopšte nije bitno ono što policija zapleni?!

Taktika, ma koliko čudna bila, upalila je: policija je praktično bila umorna od svakodnevnih zaplena, a mnogo više toga je prolazilo, pa je u jednom času Pablo Eskobar pod svojom šakom držao oko osamdeset procenata sveukupnog tržišta kokaina u Sjedinjenim Državama!?

Tada se našao i na listi najbogatijih ljudi sveta po anketi poznatog časopisa "Forbs".

Tada je procenjeno da je težak, najmanje, 25 milijarde dolara,  istovremeno se hvalisao i delio pare i kapom i šakom: finansirao lokalni fudbalski klub, zidao kuće i stanove za "siromašne", delio hranu i piće, pa je 1992. izabran  za alternativnog člana Doma poslanika.

Kako smaknuti Eskobara - nije bila samo pomisao policije i vlasti.

Ne!

Foto: Wikipedia

O tome su maštali i brojni njegovi konkurenti, koje je "kralj kokaina" svojim biznisom doveo do "prosjačkog štapa". Do njega nisu mogli, ali mogli su do "njegovih". Prvo su opkolili Horhea Očoa, optužili ga da je ubio kolumbijskog ministra policije...Pobegao je u Madrid, ali je tamo uhapšen. Horhea traže i SAD, ali ga Španci ne isporučuju uz lakonsko objašnjenje: Španija ne izručuje političke begunce.

Dakle, Očoa je pobegao iz političkih razloga!?

I kad je Očoa 1991. godine ponovo uhapšen, slomio se i - nagodio sa pravosudnim organima. Dobio je devet godina zatvora, predao deo svoje enormno velike imovine, platio kaznu od devet i po hiljada dolara...

Pošto je Horhe, praktično, bio pod kontrolom, na redu je bio drugi Pablov prijatelj: Carlos Lehder Rivas.

Uhapšen je 1987, isporučen u SAD, gde je održan veliki proces. Pod optužbom da je izgradio na Bahamskom ostrvu specijalni aerodrom za transport kokaina iz Kolumbije u SAD, ali i da je šurovao s Fidelom Kastrom, i da je preko Roberta Veska vodio posao "pranja novca" za kokainski kartel u Medelinu, osuđen je na doživotni zatvor, ali i na dodatnih 135 godina!

Eskobara su opkoljavali. On je to znao, a njegov glavni progonitelji nisu bili njegovi Kolumbijci, nego SAD.

SAD su za Eskobarom raspisale i poternicu, a nagrada za "najtraženijeg čoveka na svetu" bila je - dva miliona dolara. Posle toga ni vlada u Kolumbiji nije imala gde i ona je raspisala poternicu vrednu 1,4 miliona dolara.

I Eskobar je, očito već nemajući gde, odlučio da se preda "svojima", samo uz jedan uslov: da ga ne izruče  Americi i da bude smešten u zatvor koji je on finansirao da se izgradi specijalno za njega?!

Ipak, prebačen je u običan zatvor, što se Pablu nije dopalo, pobegao je, ali sedamnaest meseci docnije "naleteo na metak": ubijen je decembra 1993. godine, dan posle 44. rođendana! Prilikom hapšenja Eskobar je bežao preko krovova zgrada izbegavajući metke koji su iz sekunde u sekund išli ka njemu. Prema jednoj priči, Eskobar je pucao sebi u glavu kako bi izbegao hapšenje. Prema drugoj, za njega je bio koban jedan od hiljadu metaka koji su ispaljivani ka njemu.

Posle smrti Eskobara počeo je period preporoda za Medeljin. Grad je postao bezbedniji, ulagano je mnogo novca u infrastrukturu, strana preduzeća su investirala… Međutim, trgovina drogom nije prestala jer su se pojavili novi narko dileri. Kolumbija je još uvek na prvom mestu po izvozu kokaina u svetu.

Kad je smrklo Eskobaru svanulo je njegovim konkurentima. U Kaliju je radila grupa koju je formirao Gilberto Rodrigez Orejuela, bankar, njegov brat Migulel, advokat, a tu su bili i "oficie" Jose Santacruz Londono, raniji profi kidnaper Geraldo Mon Cada.  Ekipa je bila najveći naprijatelj kartelu u Medelinu. Eskobar je bio najeksponiraniji, ali je ova grupa iz Kalija bila najmonstroznija.

Bili su skloni šokantnom nasilju, a američka policija ih je proglasila za najnasilniju kriminalstičku organizaciju na svetu. Kad su policajci, negde 1975. prinudno prizemljili avion pun droge - grupe iz Kalija, tada je sve otišlo do vraga, a tokom vikenda je ubijeno preko 40 ljudi!

Eskobarova i grupa iz Kalija sukobljavala se i u Americi, a prema podacima njujorške policije, u tim obračunima je dnevno ginulo često od 10 do 15 ljudi!

Foto: Pixabay

Dve grupe, ona Eskobarova iz Medelina i ova iz Kalija, imali su različite aršine za svoje kontakte. Eskobar je voleo da se eksponira u medijima, grupa iz Kalija je više preferirala kontakte koji se ne vide: sa lokalnim sudovima i sudijama, pa su često prolazili nekažnjeno. U svoju delatnost često su uspevali da ubace i visoke državne funkcionere, pa su tako preko jednog sudije švercovali i heroin.

Na aerodromu u Majamiju je taj sudija ulovljen sa kilogramom najboljeg heroina u službenoj tašni, a novac su prali u Urugvaju, ali na zaista vrhunskom nivou.

"Menjačke poslove" im je odrađivao diplomatski ataše Kolumbije.

Samo, ovi momci iz Kalija, poučeni povremenim neuspesima Eskobara, radili su mnogo sofisticiranije: tako su zakupili satelit za komunikacije i onemogućili CIA, FBI i  DEA da ih prisluškuju!

Ipak, ni oni nisu mogli večno: 1991. uhapšeno je njihovih trideset sedam "vojnika", zaplenjeno šesnaest miliona dolara u kešu, 1,3 tone kokaina...

Godinu dana docnije, provaljeno im je skladište u Majamiju, oduzeto 15 tona kokaina spremnog za uličnu prodaju, a na brodu još šest tona pride...

To je sve grupa iz Kalija lako podnosila, ali ne i hapšenje Jaima Garcia Garcia, čoveka zaduženog za pranje love na Floridi, ali i kompjutersku tehniku u kojoj se skrivala mreža povezanosti sa sto banaka po celom svetu...

Kolumbija danas, nije baš obećana zemlja za narkodilere, ali posao i dalje cveta. U aktivnost Kolumbijaca uključene su i komšije, Venecuela, Meksiko, Bolivija, Argentina... Dakle, narkomafija iz Kolumbije nije pobeđena, već je postala - međunarodna...

A, šta je bilo s grupom iz Kalija: ništa, oslobođena je optužbi za terorizam, jer je pomogla da se uhapsi Eskobar!?

 Foto: Youtube/Printscreen

 

Uhapšen naslednik Pabla Eskobara

 "Naslednik" Pabla Eskobara, Kolumbijac Huan Karlos Ramirez Abadija je dolijao, a kako su mediji izvestili u svom luksuznom apartmanu u gradu Aldeia de Sera, u saveznoj državi Sao Paolo.

Prema podacima američkih vlasti, Abadijin nadimak je Čapeta (Lilihip), i on je vođa jednog od najvećih narko Kartela Norte del Valje. Amerika je za inormaciju o lokacija Čapere nudila nagradu od pet miliona dolara.

Brazilska policija navodi da je Abadija najveći trgovac kokainom, još od 1993. godine, kada je kolumbijska policija ubila "kralja kokaina" Pabla Eskobara. Američki Stejt department procenjuje "Lilihipovo" bogatstvo na 1,8 milijardi dolara.

- Ovaj kriminalac postao je novi Pablo Eskobar međunarodne trgovine drogom. On je uzurpirao mesto koje se upraznilo posle Eskobara i koristio je istu mrežu kao Eskobar, rekao je Žaber Sad, portparol policije.

Abadija se smatra odgovornim za najmanje 15 ubistava u SAD, među kojima ima i policajaca, a takođe je nalogodavac više od 300 ubistava u Kolumbiji, naglasio je Žaber Sad.  Brazilu.

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR