Glas Javnosti

KO ĆE NASLEDITI MITROPOLITA AMFILOHIJA: Pominju se tri kandidata, ODLUKU donosi Sabor SPC


Autor: Glas javnosti

Nakon smrti mitropolita Amfilohija Radovića SPC mora postaviti novog mitropolita a već se pominju tri kandidata koji dolaze u obzir za ovakvu poziciju.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović preminuo je juče u Kliničkom centru u Podgorici, a Sinod Srpske pravoslavne crkve postavio je episkopa budljimljansko-nikšićkog Joanikija za administratora Mitropolije crnogorsko primorske, dok novi mitropolit ne bude izabran.

Mitropolita, kao i sve druge arhijereje, bira Sabor SPC pod predsedništvom patrijarha Irineja.

Za izbor je potrebno prisustvo dve trećine svih arhijereja (episkopa, mitropolita, patrijarha i arhiepiskopa), a ako nema jednoglasne odluke, glasa se tajno i odlučuje apsolutna većina glasova.

Ako nema apsolutne većine, glasa se između dvojice koji su imali najviše glasova, a ako se desi da broj glasova bude isti, odlučuje patrijarh.

Iako formalno nema ovlašćenja, očekuje se da u izbor bude uključen Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori koji čine episkopi eparhija koje imaju teritoriju u Crnoj Gori.

U Episkopskom savetu su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop mileševski Atanasije Rakita, umirovljeni episkop Atanasije Jevtić i episkop dioklijski Metodije.

Upravo se Joanikije, Metodije i bivši vikarni episkop (zamenik mitropolita) Kirilo Bojović, koji je sada južnoamerički episkop, spominju kao mogući naslednici mitropolita Amfilohija.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR