Glas Javnosti

Kidnapovanja biznismena: Kako su oteti Miroslav Mišković i Milija Babović? (126.deo) 


Autor: Glas javnosti

Dok iščekujemo da čujem čime su se sve bavili pripadnici Velimira Belivuka - Velje Nevolje, da li su i koga likvidirali, ucenjivali i reketirali i kave su i da li su imali "političke namere" u feljtonu "Glasa javnosti" - Borba protiv mafije da podsetimo kako je to u jednoj drugačijoj oblasti - kidnapovanju bogatih ljudi, izgledalo pre dve decenije...

Na suđenju tzv. "zemunskom klanu" se moglo čuti i da su kroz otkupe uzeli više od 20 miliona maraka i evra...

 Nedeljnik "Svedok" je, svojevremeno, došao u posed faksimila krivičnih prijava MUP Srbije (KU-1280/01) od 24. maja 005. godine - kad su podneli protiv pripadnika tzv. "zemunskog klana": Dušana Spasojevića, Mileta Lukovića, Vladimira Milisavljevića, Aleksandra Simovića, Miloša Simovića, Slavka Stevanovića za brojna krivična dela...

Objavljujemo kompletnu krivičnu prijavu o kidnapovanju biznismena Miroslava Miškovića, jer je deo sporenja Radeta Terzića, bivšeg beogradskog tužioca i Dušana Mihajlovića, bivšeg ministra policije, upravo taj, jer Terzić u intervjuu "Novostima" (o čemu je portal Glas javnosti u jednom od prethodnih nastavaka feljtona pisao) rekao:

- Očigledno je da se posle atentata čini sve da se odgovornost neosnovano prenese, prebaci na tužilaštvo i sudstvo , koji bez inicijalnog akta MUP ništa ne mogu da urade...

 

Kidnapovanje vlasnika "Delta holdinga"

 

Da li je ova krivična prijava, koju objavljujemo u celini (u delu oko otmice Miroslava Miškovića) za Terzića nije dovoljno inicijalna, nije na nama da nagađamo, ali se čini da sadrži sve elemente - dovoljne da se kidnaperi zadrže u zatvoru...

6. "Postoji osnovana sumnja da je kriminalna grupa Dušana Spasojevića, Luković Mile, Simović Aleksandar, Simović Miloš, Milisavljević Vladimir izbršila krivično delo otmice iz čl. 64 KZ R Srbije nad Miškovićem Miroslavom, dana 09. 04. 2001. godine u 08,10 časova na Novom Beogradu, Bulevar Arsenija Čarnojevića br. 148.

Od strane oštećenog podneta je prijava za ovo delo koje je u SUP-u Beograd zavedena pod brojem D-1263/01 i dostavljena Četvrtom OJZ-u, naknadno je SUP-u Beograd zavedena pod KU 12840/01 i dostavljena OJT-u Beogradu.

Delo su izvršili tako što su nasilno zaustavili PMV marke "alfa romeo" reg. Br BG 166-00 preprečili mu put i iz vozila izveli Mišković Miroslava, naredili mu da uđe u vozilo marke "audi a6" teget boje, reg. Broja BG 475 - (ostalo nepoznato) vezali mu oči širokom selotejp trakom i ruke lisicama, a na glavu navukli vunenu štrikanu kapu. Miškovićevog vozača Krstić Dragana ubacili su u vozilo "alfa romeo" i tu ga ostavili, a Miškovića odvezli u nepoznatom pravcu. Izvršioci su koristili dugo naoružanje i bili su maskirani. Uočeni reg. Broj BG 475- je identičan sa brojem vozila vlasništvo Stevanović Slavka koje je korišćeno u krivičnom delu opisanom pod tačkom 2(*) ovog izveštaja i otmičari su najverovatnije koristili tablice sa vozila koje je učestvovalo u prethodno opisanoj otmici.

 

        Otmica Dragoslava Vukovića

 

(*2*) Postoji osnovana sumnja da su Spasojević Dušan, Milisavljević Vladimir, Luković Mile, Simović Aleksandar i Simović Miloš izvršili krivično delo iznude iz čl. 180 KZ R Srbije, tako što su dana 09.01. 2002. godine u 22,20 časova u Novom Sadu oteli Vuković Dragoslava iz Novog Sada, odveli ga za Beograd, a potom od njegovog brata Vuković Dragana iznudili sumu od 2.000.000 DEM na ime otkupa.

            *Januara 2001. otet je novosadski biznismen Dragoslav Vuković, a njegov brat Dragan za samo pet sati skupio je tražena dva miliona maraka!

            Ispostavilo se, međutim, da je takva brzina u prikupljanjuu para - bila pogrešna:- "zemunci" su zaključili da ima još novca, pa su nedelju dana kasnije tražili još...

                       

                Pogrešno tipovanje Milenka Aleksića

 

Šest dana kasnije u Subotici je kidnapovan Milenko Aleksić. Otmičari su mislili (pogrešno) da je on vlasnik "Interšpeda" i tražili su otkupninu od deset miliona maraka. Kada su shvatili da je samo direktor, pristali su da im isplati 150.000 maraka i pustili ga na slobodu.

Prijava za ovo delo koja se prilaže uz uzveštaj podneta je od strane SUP-a Novi Sad, zavedena je pod KU 3906/01 i dostavljena OJT Novi Sad, a u SUP-u Beograd zavodi se pod KU br. 12840/01 i dostavlja Okružnom javnom tužilaštvu u Beogradu. *2*)

 

        Mišković držan u šahtu

 

...Mišković je držan u pripremljenom skloništu u vidu četvrtaste šahte, a za to vreme otmičari su preko mobilnog telefona broj 064/165-20-11 omogućili Miškoviću kontakt sa zaposlenima u firmi "Delta" pa je Mišković naložio da Spasojević Milan, direktor "Delta sporta" bude posrednik oko primopredaje novca i prilikom puštanja Miškovića. Pošto su za puštanje Miškovića otmičari dogovorili sa Miškovićem i Spasojevićem sumu od 7.000.000 DEM kada je Spasojević skupio traženu sumu, i ostavio je na mesto koje su otmičari odredili, Mišković je dana 10.04.2001. god. Oko 01,00 čas oslobođen u Beogradu u blizini Mostarske petlje kod restorana "Steko". Mišković je držan u navedenom skloništu vezan, a preko glave je imao pletenu kapu tzv. "fantomku" koja mu je ostavljena na glavi i nakon puštanja. Prilikom tehničkog pregleda kape pronađena je jedna dlaka a veštačenjem je utvrđena da je identična sa dlakom Simović Miloša koji je učestvovao u izvršenju ove otmice. Nakon veštačenja dlake na Institutu bezbednosti ista je dostavljena Biološkom institutu u Beogradu radi veštačenjem DNK metodom i upoređivanja sa DNK karakteristikama dlake Simović Miloša i Aleksandra koje su takođe dostavljene ovom Institutu.

            Mišković je posle oslobađanja opisao svoje kidnapovanje:

            - Sa svojim vozačem krenuo sam na posao. U jednom trenutku, tamnoplavi audi nam je preprečio put. Kada su me izvukli iz auta, hteo sam da otmičara udarim nogom, zamahnuo sam, a sledećeg trenutka dobio sam udarac u glavu. Drugi maskirani, otvorio je suprotna vrata i obojica su me ugurali u njihov auto. Oči su mi oblepili širokom selotejp trakom, - pričao je Mišković.

            Mišković, gazda jedne od najuspešnijih i najvećih  srpskih firmi držan je zatočen u jednom šahtu, čija lokacija nikada nije pronađena.

 

                Otmičari tražili 10 miliona maraka

       

        - Ugurali su me u uzan prostor u koji sam se spuštao metalnim merdevinama. Bila su tri stepenika. Kada sam sišao, zatvorili su poklopac. Uspeo sam da se nekako oslobodim selotejpa i video sam na desnoj strani zid sa alkom za koju su me vezali lisicama. Na suprotnom zidu gorela je sijalica. Prostorija je bila otprilike metar i po sa metar i po i visoka oko 175 santimetara, navode se Miškovićeve reči u policijskom izveštaju.

            Za oslobađanje Miškovića, otmičari su tražili 10 miliona maraka. Glavni pregovarač direktno se o parama dogovarao sa otetim. Čak su pružili jedan drugom ruku.            Mišković i "šef" su tako potvrdili dil i našli su se na pet miliona. Tada je usledio obrt. Zbog kašnjenja sa isplatom i zato što je obaveštena policija, otmičari su podigli cenu za dva miliona...Kasno uveče, istog dana kada je i otet, Mišković je pušten.

 

        Dogovor mobilnim telefonom

 

Tokom otmice i primopredaje para otmičari su koristili mobilni telefon broj 064/ 165-20-11, a Spasojević Milan mobilni broj 063/240-478 i 064/119-50-80.  U međusobnoj komunikaciji prilikom otmice Miškovića otmičari su koristili sledeće brojeve telefona 064/165-20-11, 064/610-70-11, 064/149-00-06, 064/610-65-95, 064/111-50-59 i 063/345-972. Preko "Mobtela" i "Telekoma" su izuzeti i u prilogu vam se dostavljaju i listinzi obavljenih telefonskih razgovora zajedno sa službenom beleškom u kojoj su objašnjene komunikacije.

- Prilozi: Izveštaji Instituta bezbednosti o veštačenju dlaka

- Listinzi mobilnih telefona

- Službena beleška

 

Tokom otmice od strane Spasojević Milana na telefonskoj sekretarici registrovan je telefonski tonski audio zapis o komunikaciji sa otmičarima koji je upućen na Institut bezbednosti radi fonetskog veštačenja o čemu će biti naknadno dostavljen izveštaj.

 

Sin Marko prozreo otmičare

 

Dana 29.03.2001. godine u Beogradu na Auto putu za Zagreb izvršeno je krivično delo otmice u pokušaju nad Mišković Markom, sinom Mišković Miroslava, tako što su otmičari pokušali da isceniraju saobraćajni udes i svojim vozilom "audi A6" koje je na sebi imalo registarske tablice BG 201-188 udarili u vozilo marke "BMW" reg. broj BG 461-994 u kome se nalzio Mišković Marko. Kada je Mišković Marko prozreo namere izvršioca sugerisao je Babić Daliboru, koji je vozio vozilo da se ne zaustavlja, pa su otmičari odustali od daljeg izvršenja, a dana 11.04. 2001. godine vozilo marke"Audi A6" reg. broj BG 201-188 je pronađeno zapaljeno u Beogradu, Kružni put bb blizu Bubanj potoka. Veštačenjem broja motora na zapaljenom vozilu utvrđeno je da je vozilo kojim je izvršen pokušaj otmice kradeno dana 02.02.2001. godine u Beogradu.

Veštačenjem oštećenja na zapaljenom vozilu otmičara i oštećenja vozila u kome se nalazio Mišković Marko utvrđeno je da je boja na zapaljenom vozilu identična po hemijskom sastavu sa bojom koja je ostala na vozilu u kome se nalazio Mišković Marko, a to ukazuje na to da je zapaljeno vozilo učestvovalo u pokušaju otmice Mišković Marka, a i najverovatnije učestvovalo u otmici Mišković Miroslava kojom prilikom je na sebi imalo tablice sa početnim brojem BG 475.

Prilog: - izveštaj veštaka o veštačenju farbe na oba vozila.

 

                Otmica Milije Babovića 10,5 miliona evra

 

        Ogromno iznenađenje za mnoge predstavljala je otmica beogradskog biznismena Milije Babovića, o kojoj je pričao Beograd i pisali mediji - nikad zvanično nije prijavljena?! Milija Babović je bio veoma poznat i među ljudima koji se razumeju u odnose beogradskog podzemlja, ali i među poslovnim svetom. U obe zone važio je za jakog čoveka...

            Milija Babović je otet 24. marta 2002. godine na Južnom bulevaru, u Beogradu. Pre kidnapovanja praćen je desetak dana. Policiji, tih prvih dana, kidnapovanje nije prijavljeno, ali je o otmici je brujao ceo grad i pisale su sve novine. Posle desetak dana Babović je uspeo da, privremeno i na tren - pobegne.

                        Vezan za drvo u šumi 

        Za kaznu, sledeća tri dana držali su ga vezanog za drvo u obližnjoj šumi i zverski mučili.

            Milija Babović je, čini se, od mnogih kidnapovanih najgore prošao. Mučen je, a od njega su "zemunci" izvukli i najviše para i najduže je proveo u zatočeništvu - 40 dana...Sve vreme, pregovore sa porodicom o njegovom oslobađanju vodio je otmičar Mile Luković Kum, imitirajući šiptarski govor.

            Otkup od 10,5 miliona evra plaćen je iz dva puta. Oba puta pare je nosio Milorad Ulemek Legija. Obe kuće u kojima je čuvan Babović srušene su do temelja i sagrađeni novi objekti, kako bi se zametnuli tragovi.            Polovinu para od otmice, navodno, uzeo je Legija. Sedmog aprila 2003. godine, skoro godinu dana posle otmice, Milija Babović je dao izjavu policiji o svom kidnapovanju.

            Poslednju otmicu "zemunci" su izveli u drugoj polovini januara 2003. Kidnapovali su svog saradnika, Suada Musića Batka, koji je bio poznat kao snabdevač heroina Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

            Pušten je posle tri nedelje uz otkup od 350.000 evra. Pored Milije Babovića, on je najviše mučen u zatočeništvu.

            Posle atentata na Zorana Đinđića, tzv "zemunski klan" je razbijen, vođe su ubijene u "Sablji", a veći deo pripadnika je uhapšen.

            Tokom suđenja, kroz svedočenja se između ostalog otkrilo da je Legija u slučaju kidnapovanja Babovića igrao ulogu saveznika porodice otetog i da je pred njima glumio, i pretio šta će uraditi otmičarima kada mu padnu šaka.

             

Glas javnosti - Vladan Dinić

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR