Glas Javnosti

Izveštaj i zapisnik o uviđaju iz Meljaka, 27. marta 2003. godine, kada su, prema zvaničnoj tvrdnji, ubijeni Dušan Spasojević i Mile Luković: KO JE DUŽIO PUŠKOMITRALJEZ "CZ M-72", FABRIČKI BROJ 98754?


Autor: Glas javnosti

U srpskoj javnosti se  dugo vodila žestoka polemika o ubistvu Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukoviča Kuma u Meljaku , 27. marta 2003. godine, vođa tzv. "zemunskog klana", osumnjičenih za učešće u oranizaciji predsednika Vlade Srbije dr Zorana Đinđića.

Zvanični istražni organi tvrdili su da su njih dvojica ubijeni, kada su je policija locirala i kada su pružili žestok oružani otpor pripadnicima SAJ i da tu ničeg spornog - nema!

Možda, zaista i - nema, ali advokati porodica ubijenih podneli su, svojevremeno, krivične prijave za ubistvo protiv NN izvršilaca?!

Brojni analitičari i poznavaoci prilika u podzemlju iznosili su razne varijante i teorije ovog doga|aja; neki su tvrdili da je trebalo učiniti sve da se ključni svedoci i vođe tzv. "zemunskog klana" uhvate živi, jer bi njihovo svedočenje potpuno razbistrilo sve nejasno}e oko monstruoznog ubistva predsednika Vlade Srbije, dr Zorana Đinđića. Ako je to uopšte bio cilj?!

Drugi, pak da Spasojević i Luković i nisu ubijeni u Meljaku, već da su ubijeni na drugom mestu, a njihova tela tamo - doneta?! A, najfantističnija bila je kako su oni "sami došli do Vlade Srbije, da se, navodno raspitaju i da su tada uhapšeni, a potom ubijeni i odneti do Meljaka?!

U brojnim intervjuima, tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović je rekao da je zvanično saopštenje istinito, da su Spasojević i Luković ubijeni kada su se suprotstavili policiji -  jedina istina, da druge nema i da je sve ostalo samo pokušaj zamagljivanja istine.

Kotobanja

Mnogi detalji događanja u Meljaku i danas, iako je proteklo već podosta vremena, preko 20 godina, čini se - ipak nisu baš najjasniji.

 Brojnim medijima je e-mail poštom poslat nalaz sa autopsije, sa komentarima NN eksperta (koji smo u skraćenoj varijanti objavli u 37. nastavku feljtona Glasa javmosti, a na tim snimcima je mnogo toga bilo, bar laicima, nejasno, a u opširno obrazloženom nalazu autopsije Spasojevića i Lukovića...bilo je mnogo logično postavljenih nedoumica, na koje nikad istraga i sud nisu dali objašnjenje...

Istražuju}i ubistvo vođa  tzv. "zemunskog klana"- Kuma i Šiptara, reporteri "Svedoka", gde sam preko četvrt veka glavni i odgovorni urednik, došli su u posed izveštaja MUP Srbije sa mesta događaja, kao i zapisnika o uviđaju sačinjenog 27. marta 2003. godine na licu mesta, koji je potpisao istražni sudija Goran Čavlina.

Hroničarima crnih hronika i sudskim ekspertima, ali i javnosti, verovatno će posle uvida u ova dva važna zapisnika mnoge stvari biti jasnije. Ili se, samo nadamo...

Ili, što da ne - još maglovitije.

Jer, bar po novinarskom ukusu, zapisnici su vrlo kratki, sa opisom i konstatacijom najvažnijih činjenica.

Novi podatak je da je u izveštaju o uviđaju dat i broj puškomitraljeza "CZ M - 72" s fabričkim brojem 98754. Biće interesantno da se, bar dve decenije posle, javnosti saopšti ko je dužio puškomitraljez, i kako se on, uopšte, našao u rukama Spasojevića i Lukovića?!

Ja sam se, kao glavni i odgovorni urednik "Svedoka" u pismenoj formi  obratio sa zahtevom da se obelodani - "ko je dužio puškomitraljez" obraćao ministrima policije Dušanu Mihajloviću, Draganu Jočiću, Ivici Dačiću i do danas odgovor nije dobijen.

Inače, nezvanično, ali je sto odsto - tačno - puškomitraljez je ukraden iz policijske stanice u Majke Jevrosime 5.oktobra, a bio je zakopan u Surčinu?!

Ko razume, shvatiće!

U izveštaju piše da je smrt Lukovića i Spasojevića u 22.05 konstatovao lekar Doma zdravlja iz Barajeva dr Ivan Sretenović, a da je su na lice mesta izašli i specijalni tužilac Jovan Prijić, zamenik ODT Dušan Lončarević i dežurni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu, Goran Čavlina, koji je izvršio uvi|aj, i po čijem su nalogu tela Lukovića i Spasojevića prevezena na Institut sudske medicinie radi obdukcije. 

             

                                                                         Kri. 511/03

 

ZAPISNIK O UVIĐAJU

Sačinjen dana 27.03.2003. godine

- na licu mesta

 

ISTRAŽNI SUDIJA                               ZAMENIK JAVNOG                                                                                                      TUŽIOCA

OKRUŽNOG SUDA U                                      OJT-a IZ BEOGRADA

BEOGRADU                           

Goran Čavlina                          Dušan Lončarević                                                                                   

 

Započeto u 23,50

 

Po pozivu dežurnog radnika odeljenja za uviđajno operativne poslove GSUP-a Beograd izašao sam na lice mesta u Ustaničku ulicu, prvi deo, u dvorište sa kućnim brojem 25, u selu Meljak, SO Barajevo.

Lice mesta predstavlja veće dvorište u kome je zasađeno voće i u kome se poludesno od ulazne metalne kapije, na udaljenosti do oko 15 metara od dvorišne ograde ka ulici nalazi kuća bele boje, od tvrdog materijala, a u donjem levom uglu dvorišta, posmatrano od ulaza ulične kapije, ka šumarku iza dvoriš{ne ograde nalazi se metalna montažna garaža koja očigledno služi kao šupa, jer nema prilazni put za ulaz u ovu garažu. Ulaz u kuću je sa leve bočne strane, gledano od ulice - kapije koja je delom zatečena oborena i to gde ulaze pešaci.

Kuća se sastoji od ulaznog hodnika dužine par metara, a sa leve strane je soba, u kojoj je krevet na kome je zatečena jakna sa pancir uloškom. U ormanima je razna garderoba. U istoj sobi je i kvarcna peć na kojoj je pepeljara sa više opušaka, a zatečene su izvučene fioke iz komode sa pobacanim raznim stvarima koje uglavnom predstavljaju delove garderobe.

Desno od ulaza u kuću nalazi se prostorija u kojoj su dva kreveta sa razbacanim stvarima, a iza nje je kupatilo sa predmetima za higijenu, pri ćemu se u ovo kupatilo ulazi iz hodnika kuće. Kuhinja je od hodnika desno sa razbacanim stvarima.

Uz zid kuće, u dvorištu, na oko pola metra od zida kuće i to u delu ka ulici Ustaničkoj zatečena je crvena torba sa raznom garderobom i više mobilnih telefona i pejdžera, dok se jedan crni kačket nalazi na oko metar i po od ove torbe, ka ulici.

Sa druge strane kuće, u dovrištu, na oko 15 metara od kuće, između zasađenih stabala, na zemljanom tlu, zatečen je jedan muški leš leđima prislonjen uz tlo sa povijenim donjim delom nogu u kolenima, farmerkama na sebi, belom košuljom i jaknom preko, pa je malo zadignuta, do pupka. Lice ove muške osobe je prekriveno krvlju, naročito levi deo lica, dok je uz ispruženu desnu ruku ručna bomba zelene boje i to na zemljanom tlu. Telo je okrenuto paralelno sa ulicom sa gornje strane.

Uz opisanu garažu - šupu u donjem levom uglu dvorišta, gledano od ulice, između metalne garaže - šupe i žičane ograde sa betonskim podestom, prema šumarku sa donje strane dvorišta zatečen je muški leš okrenut potrbuške ka zemljanom tlu i to u položaju paralelno sa ogradom, dok su mu noge bile okrenute ka levoj strani ograde, posmatrano od ulice, telo je na sebi imalo belu jaknu, plavi donji deo trenerke i bele sportske patike. Lice ove osobe je bilo pokriveno krvlju i to naročito u predelu usta i nosa, a na gornjem delu plavo-bele jakne, gornjeg dela trenerke, uočljivo je oštećenje od projektila iz vatrenog oružja. U levom džepu donjeg dela trenerke vidljiva je bomba zelene boje čiji gornji deo je virio spolja.

Ispod nogu ovog leša zatečena je putna torba crne boje u kojoj se nalazila razna garderoba, predmeti za higijenu i obuća. U pravcu prostrtog tela, iznad glave, na udaljenosti od više metara, zatečen je kačket crne boje. Jedna puška sa pričvršćenim okvirom zatečena je na oko jedan metar od glave opisanog leša i to na zemljanoj površini sa kundakom okrenutim ka ulici.

Čaure i meci za vatreno oružje nađeni su po dvorištu i to je skicirano i fotografisano, a fotografije sa lica mesta i skica lica mesta predstavljaju sastavni deo ovog zapisnika.

Predmetno dvorište je obasjano reflektorima koji su napajani energijom iz agregata.

Po nalogu istražnog sudije leševi su daktiloskopirani, uzet im je test na prisustvo barutnih čestica i tela su upućena na Institut za sudsku medicinu, radi obdukcije.

Završeno 28.03.2003. u 1,20.

 

Republika Srbija

MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

SEKRETARIJAT U BEOGADU

UPRAVA KRIMINALISTIČKE POLICIJE

Odeljenje za uvi|ajno-operativne poslove

Broj: D-942/03.

Dana: 28.03.2003. godine

Beograd

 

 IZVEŠTAJ

Dana 27.03.2003. godine oko 20,40 časova, u selu Meljak, SO Barajevo, u ulici Ustanička I deo, u dvorištima kuća br. 25, za sada nepoznatog vlasnika i br. 27, vlasništvo Paunović Nikole iz Beograda - Resnik, ul. Rasinska br. 12, koje su opkolili pripadnici SAJ-a u cilju lišenja slobode lica za kojima je raspisana potraga zbog osnovane sumnje da su izvršioci i organizatori atentata na premijera Vlade Republike Srbije dr Zorana Đinđića, a nakon više poziva na predaju, prilikom pokušaja bekstva kroz zadnji prozor kuće br. 27 lišeni su života LUKOVIĆ MILE od oca Milana, rođen 01.03.1969. godine u mestu Gajtan, SO Leskovac, sa stanom u Zemunu u ul. Šilerova br. 40 i SPASOJEVIĆ DUŠAN od oca Milovana, rođen 10.07. 1968. godine u Leskovcu, sa stanom u Zemunu u ul. Šilerova br. 38, na taj način što su i pored upozorenja i poziva da se predaju sa još jednim NN licem krenuli prema ogradi placa, pa se Luković u jednom momentu okrenuo i pokušao da aktivira ručnu bombu M-52, broja 8749 a Spasojević zastao i u pravcu pripadnika SAJ-a uperio puškomitraljez marke "CZ M-72" fabri~kog broja 98754, na šta su pripadnici SAJ-a iz službenog naoružanja otvorili vatru u pravcu njih i pogodivši ih u predelu tela i glava naneli im povrede od kojih su na licu mesta preminuli dok je treće lice iskoristilo situaciju i pobeglo dalje u nepoznatom pravcu.

Smrt je na licu mesta u 22,50 časova konstatovao lekar DZ Barajevo dr Ivan Sretenovi}, o čemu je izdao potvrde.

Na lice mesta je izašao i specijalni tužilac Prijić Jovan kao i zamenik ODT-a Lončarević Dušan i dežurni istražni sudija Okružnog suda u Beogradu Čavlina Goran, koji je izvršio uviđaj i po čijem nalogu su tela prevežena na ISM radi obdukcije.

Lice mesta u zatečenom stanju je obrađeno, fotografisano i video kamerom zadokumentovano od strane krim. tehničara Kitić Radovana i Dimić Gorana koji su u OKT dostavili pronađene tragove radi veštačenja.

Leševi su daktiloskopirani i uzet im je test na prisustvo barutnih čestica.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR