Glas Javnosti

Hibridna vozila i automobili na hibridni pogon


Autor: Glas Javnosti

XXI vek doneo je brojne novine generalno na svim poljima, ali nekako tehnologija je doživela najveći napredak i brz razvoj,

Svaki novi model je napredniji, brži, izdržljiviji, kvalitetniji nego prethodni i nudi korisniku jedno neponovljivo, posebno iskustvo u vožnji i pravo uživanje na svakom pređenom kilometru.

Poslednjih godina veliku popularnost doživeli su hibridni automobili , kao automobili koji kombinuju koristi tradicionalnih, klasičnih motora i elektromotora. Svaki novi model je napredniji, brži, izdržljiviji, kvalitetniji nego prethodni i nudi korisniku jedno neponovljivo, posebno iskustvo u vožnji i pravo uživanje na svakom pređenom kilometru. 

Poslednjih godina veliku popularnost doživeli su hibridni automobili, kao automobili koji kombinuju koristi tradicionalnih, klasičnih motora i elektromotora.

Ono što se do sada pokazalo kao odlično u vezi sa hibridnim automobilima jeste da postoji mnogo veća efikasnost u vožnji od standardnih modela, kao i da ovi motori imaju manju emisiju gasova, pre svega ugljen dioksida, pa samim tim i manje zagađuju okolinu u odnosu na klasična vozila.

Dugoročno posmatrano, na ovaj način mogu se ostvariti značajnije uštede po svim aspektima korišćenja i vožnje automobila, a kada se posmatra globalni uticaj korišćenja i vožnje automobila, onda svakako veliku prednost hibridni modeli obezbeđuju svim korisnicima.

 

Imajući u vidu da su hibridni automobili vozila nove generacije, često mogu imati višu cenuvozila u odnosu na neke slične modele, za sada, čak i kada je u pitanju otkup automobila koji su već korišćeni. 

Ovim načinom države nastoje da obezbede kupovinu novih modela automobila od strane i onih građana koji to inače ne bi bili u mogućnosti da urade, pa tako poslednjih godina hibridni modeli vozila postaju sve interesantniji širom sveta, i sve zanimljiviji za kupovinu i vožnju.

Na ovaj način daje se dobar primer kako subvencije mogu biti od koristi svima, a pre svega kako mogu imati pozitivne uticaje na više segmenata.

Kao i sve razvijenije zemlje Evrope, i Srbija je po ugledu na njih prepoznala važnost brige o životnoj sredini, posebno u poslednje vreme, kada je sve veći stepen zagađenosti vazduha svuda.

Jedan od načina na koji se može smanjiti uticaj štetnih gasova na okolinu kroz stimulisanje sve većeg korišćenja eko vozila.

Subvencija za hibridna vozila je jedan od načina na koji Srbija želi da motiviše sve stanovnike da se preorijentišu na kupovinu hibridnih modela, jer na taj način mogu da obezbede značajnije uštede i koristi za čitavu državu. Čak i ako se ti automobili prodaju posle nekoliko godina, otkup polovnih automobila hibridnog karaktera takođe je u usponu.

Subvencije za hibridna vozila 2020. godine podrazumevaju da se obezbede određena podsticajna sredstva za kupovinu hibridnih modela i modela na elektronski pogon.

U skladu sa navodima Ministarstva zaštite životne sredine 2020. godine je za ove svrhe predviđeno oko 120 miliona dinara. Prava na korišćenje ovih subvencija mogu imati kako fizička, tako i pravna lica. Iznos subvencije se kreće od 250 evra (za mopede i tricikle), pa sve do 5000 evra (kada su u pitanju laka teretna vozila i putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje).

 

Glas Javnosti/halooglasi

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR