Glas Javnosti

ГУГЛ УНАПРЕДИО БЕЗБЕДНОСТ НА ИНТЕРНЕТУ: Претраживач најавио бројне измене у начину како ће Chrome радити са екстензијама


Autor: Глас јавности / ПС ПРЕС / од 04.10.2018.

''Гугл'' је најавио бројне измене у начину како ће Chrome радити са екстензијама. Оне ће ускоро морати да траже много више дозвола од корисника, али ће и пред девелопере бити постављени нови захтеви да би њихове екстензије биле прихваћене на Chrome Web Store-u.

Екстензије су најчешћи пут преко кога хакери упадају на системе корисника, без обзира о ком се браузеру ради. Током година ''Гугл'' је побољшавао способност аутоматског детектовања малициозних екстензија, пре него што су доспевали у продавницу. 

Ипак, то није увек било успешно и поједине малициозне екстензије су доспевале до корисника. Други ниво заштите односио се на измене у Chrome браузеру, које су спречавале да такве екстензије изазову штету. Сада се иде још један корак даље.

Све екстензије које ''Гугл'' назива ''powerful permissions“ биће предмет много детаљнијег процеса евалуације. Такође, детаљније ће се прегледати екстензије које користе код на удаљеним серверима (с обзиром на то да такав код може лако да се промени након иницијалног одобрења). 

Током 2019. године, ''Гугл'' ће представити нове механизме и нове АПИ-је који ће смањити потребу за ширим дозволама и који ће дати више контроле корисницима. Следеће године почеће се и са применом двофакторске аутентификације за приступ девелопер налозима на Chrome Web Store-u., како би се уклонила могућност хаковања тих налога.

Додатни вид осигурања биће то што убудуће неће бити дозвољено објављивање екстензија са криптованим кодом. Девелопери често користе овај метод како би сакрили свој Јаваскрипт изворни код у циљу заштите од краће. 

Али, проблем је што више од 70 одсто малициозних екстензија користи управо такву врсту скривања свог изворног кода. Углавном, ''Гугл'' је најавио да ће у наредних 90 дана уклонити све екстензије које су на тај начин заштићене.

Глас јавности / ПС ПРЕС / од 04.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR