Glas Javnosti

Čobani izazivaju požare na Fruškoj gori!?


Autor: Glas Javnosti

Za svega šest dana na obroncima Fruške gore izbilo je sedam požara u kojima je mahom gorelo nisko rastinje. Do sada je izgorelo više od 60 hektara nacionalnog parka, a sinoćni požar u okolini Rakovca je zamalo obuhvatio i šumu. Vatrogasci i čuvarska služba NP su obuzdali vatru iza ponoći, a u svim slučajevima za požare je, prema navodima ovog preduzeća, kriv ljudski faktor.

Prema saznanjima portala Nova.rs, 90 posto ovakvih požara izazivaju čobani koji pale pašnjake zarad ispaše, odnosno podmlađivanja rastinja, s obzirom da su svi požari izbili na livadskim površinama parka.

Takođe, veliki broj vikendaša u ova doba godine pali rastinje i strnjiku oko svojih kuća, a zbog vetrova i samog položaja Naciolanog parka ovakvi požari se vrlo lako razbuktaju i otmu kontroli. Mada su postojale sumnje da je neki od ovih njih namerno podmetnut, za sada nema zvaničnih informacija da je neko osumnjičen za to krivično delo. Problem učestalosti požara i njihovih brzih širenja je i u tome što, prema rečima stručnjaka, JP Nacionalni park još uvek nije uredio takozvane protivpožarne pojaseve.

Izvor: Nova

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR