Glas Javnosti

Ambrozija se može kontrolisati uz pomoć jednog insekta

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Jedan od najjačih prirodnih alergena svakako je polen ambrozije, biljke izuzetno štetne po ljudsko zdravlje. Kod alergičnih osoba, polen ambrozije izaziva niz reakcija kao što su kijanje, kašljanje, svrab i crvenilo na koži i slično. Iz godine u godinu, broj alergičnih na polen ambrozije je sve veći. Zabrinjavajuće je to što je u tom broju sve više dece.

Oko 13, 5 miliona slučajeva alergičnih na polen ambrozije zabeleženo je u Evropi. Međutim, naučnici u Švajcarskoj misle kako bi se širenje ambrozije moglo kontrolisati uz pomoć jednog insekta, koji inače ni ne živi u Evropi. Latinski naziv mu je ophraella communa, a ovaj tvrdokrilac je sasvim slučajno stigao u Evropu 2013. godine iz Severne Amerike. Ova bubica napada lišće ambrozije, a istraživanja su pokazala da njegovim delovanjem koncentracija peludi ambrozije smanjuje čak za 82 %.

Ovaj insekt bi mogao znatno da doprinese smanjenju broja alergičnih sa 13, 5 miliona na 11,2 miliona, tvrde švajcarski naučnici pri zdravstvenom centru u CABI u Delemontu. To bi dovelo do smanjenja troškova od milijardu evra godišnje. 

 Ukoliko se na vreme ne pristupi lečenju, alergija na ambroziju može da preraste u astmu ili alergijski rinitis. 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR