Glas Javnosti

NOVINARI - DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: Marija Reša sa Filipina i Dimitrij Muratov iz Rusije, borci za slobodu govora (FOTO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Odbor za mir koji specijalno bira norveški parlament danas je u Oslu saopštio ime dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Dobitnik za 2021. godinu su novinari Marija Reša i Dimitrij Muratov za slobodu govora na Filipinima i u Rusiji.

"Bez slobode govora i novinarstva bilo bi teško promovisati saradnju među nacijama", naveli su iz Odbora.

Reša sa Filipina i Muratov iz Rusije dobitnici su Nobelove nagrade za mir za 2021. godinu za napore da obezbede slobodu izražavanja, koja je preduslov demokratije i trajni mir, saopštila je danas predsednica Norveškog Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.

Prestižnu nagradu prati zlatna medalja i novčana nagrada u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od 1,14 miliona dolara.

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazac Alfred Nobel, koji je preminuo 1895. godine.

 

Prošlogodišnja nagrada pripala je Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija, koji je osnovan 1961. godine s ciljem borbe protiv gladi širom sveta.

Taj ogranak Agencije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, sa sedištem u Rimu, pohvaljen je tada zbog nastojanja da se spreči upotreba gladi kao oružja za rat i sukobe.

Do sada su proglašeni ovogodišnji pobednici Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu, fiziku, hemiju i književnost.

Sledeće nedelje biće proglašen dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

 

Fondacija Nobel je 1. marta saopštila da je ukupno 329 kandidata predloženo za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. U javnosti su se ranije pominjala imena nekih ljudi koji bi mogli da budu kandidati, a to su aktivistkinja za životnu sredinu Greta Turnberg i protivnik Kremlja Aleksej Navaljni.

Takođe se pominju Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Alijansa za vakcine (Gavi), Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) i Reporteri bez granica (RSF).

Norveški odbor za mir nema običaj da saopštava imena kandidata ni medijima ni samim kandidatima.

Nagrada za mir dodeljuje se u Oslu za razliku od ostalih Nobelovih nagrada koje se dodeljuju u Stokholmu, a tradicionalno se uručuje 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Ovogodišnji dobitnici su američki naučnici Dejvid Džulijus (David Julius) i Ardem Pataputijan za otkrića receptora temperature i dodira.

U utorak su saopšteni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, to su Sukuro Manabe, Klaus Haselman i Đorđo Parizi. Nagrađeni su "za revolucionarni doprinos razumevanju složenih fizičkih sistema".

U sredu je Nobelova nagrada za hemiju dodeljena nemačkom naučniku Bendžaminu Listu (Benjamin) i britanskom naučniku Dejvidu Makmilanu "za razvoj asimetrične organokatalize".

U četvrtak je Nobelovu nagradu za književnost dobio Abdulrazak Gurna, koji je nagrađen za "empatični i beskompromisni prikaz posledica kolonijalizma i sudbine izbeglica zarobljenih između kultura i kontinenata", navodi se u obrazloženju odluke.

Sezona Nobela biće završena u ponedeljak saopštavanjem laureata nagrade za ekonomiju.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra), a novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR