Glas Javnosti

VUČIĆ PORUČIO POSLE RAZGOVARA SA LAJČAKOM: Kompromis znači nikome sve, svakome dovoljno!

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Sastanak je održan danas od 18 sati u zgradi Generalnog sekretarijata na Andrićevom vencu, a glavna tema je bila nastavak dijaloga izmedu Beograda i Prištine.

 Vučić je rekao da ga je Lajčak upoznao sa najvažnijim detaljima razgovora koje je vodio u Prištini. Rekao je da postoje tri ključna zaključka nakon današnjeg sastanka.

 - Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada nas pozovu u Brisel. Zatim, Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja koje bi značilo zadovoljstvo ili delimično zadovoljstvo za obe strane, a bez ultimatuma i bez nametanih rešenja. U skladu sa tim smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve, a svakome dovoljno. Naša je obaveza da budemo odgovorni, ozbiljni i posvećeni - podvukao je Vučić.

Rekao je da je njihov zaključak da će Srbija insistirati na potpunom provođenju sporazuma u Briselu, a što uključuje i formiranje Zajednice srpskih opština.

- Srbija je sve svoje obaveze potpuno ispunila - zaključio je.

 Miroslav Lajčak rekao je da bi voleo da dolazi češće u Beograd, ali da to nije moguće zbog pandemije korona virusa.

- Posetu sam započeo u Prištini. Bilo mi je bitno da dođem pre izbora, da upoznam sagovornike o detaljima procesa koji je nastavljen. Dijalog je ključan za obe strane kako bi napredovale na evopskom putu. Srbija je značajno napredovala. Imao sam korisne i konstruktivne sastanke u Prištini sa Kurtijem, Osmani, Hotijem i sa liderima političkih stranaka. Države članice EU očekuju da se dijalog nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo - rekao je Lajčak.

On je napomenuo da države članice EU očekuju da obe strane ispune sve što je dogovoreno proteklih deset godina.

- Imamo blisku saradnju sa SAD. Zajednički smo planirali ovu posetu i delimo isti cilj za Zapadni Balkan, a to je pridruživanje EU. Nakon posete mogu da zaključim da je dijalog Beograda i Prištine od ključnog značaja. Koristan sastanak je bio sa predsednikom Vučićem. Spremni smo da nastavimo naš posao - rekao je Lajčak.

Upitan šta misli o Kurtijevoj izjavi da mu dijalog Beograda i Prištine nije među prioritetima, Lajčak je odgovorio:

- Imate prioritete koje birate vi, a imate prioritete koje morate da prihvatite. Kurti razume da je prioritet broj jedan nastavak dijaloga i on je to prihvatio u našem razgovoru, tako da tu nema konflikta - podvukao je Lajčak.

Vučić je rekao da svakoga dana sluša razne priče iz Prištine.

- Ako neko misli da postoji čekić kojim će udariti Srbiju u glavu i reći "Vi sad morate da priznate Kosovo", moraju da znaju da se to neće dogoditi. Ako misle da će nečija batina da im stvori državu, to je račun bez krčmara. Mi smo uvek spremni na kompromis. Radimo na tome da odnosi budu dobri, da ljudi mogu slobodno da se kreću i žive jedni pored drugih - kaže Vučić.

 Na pitanje da li je kompromis moguć bez međusobnog priznanja, predsednik Srbije kaže:

- Ako kažete da je kompromisno rešenje priznanje Kosova, onda mi recite u čemu je kompromis. Ako kažete "granice su ovakve, mi želimo priznanje", onda ne vidim ni želje ni volje za kompromisom. I dalje EU govori o punoj normalizaciji odnosa i toga se pridržavamo. Američka ideja je bila, a oni su kao papagaji ponavljali "međusobno priznanje". U čestitki američkog predsednika dobijem istu sintagmu, a to je međusobno priznanje - naglasio je Vučić.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR