Glas Javnosti

EKSKLUZIVNO! POVERLJIV DOKUMENT! Ovo su potpisali Beograd, Priština i Brisel O ADMINISTRATIVNIM PRELAZIMA (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Posle pregovora koji su vodili u Briselu Ivica Dačić, tadašnji premijer Srbije, i predstavnik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, sa predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, vlada Srbije je donela zaključak o uređenju administrativnih prelaza sa KiM, koji vam u celosti prenosimo.

U zaključku se jasno navodi da na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak bude omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i dokumenata izdatih od strane nadležnih organa Republike Srbije.

Takođe, navodi se da ukoliko dođe do kršenja ovog dogovora, Vlada će suspendovati dalje sprovođenje ovog sporazuma.

Danas je već peti dan od kada je prekršen ovaj sporazum, jer su prištinske vlasti na adinistrativne prelaze Jarinje i Brnjak poslali ROSU specijalce, i zabranile vozilima sa srpskim registarskim tablicama da uđu na Kosmet. Za uzvrat nude privremene tablice i plaćanje takse u iznosu od pet evra.

 Nezadovoljni odlukom kosovskih vlasti o zameni registarskih tablica, građani su odlučni da nastave protest do ispunjenja njihovih zahteva: povlačenja Rosu jedinica i ukidanje odluke o registarskim tablicama.

Ovo su sve tačke sporazuma koji je donet decembra 2012. godine:

1. Vlada prihvata informaciju o razgovorima predsednika Vlade, Ivice Dačića, sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, i predstavnikom privremenih institucija Kosova i Metohije, Hašimom Tačijem.

2. Vlada će primeniti postignuti sporazum u vezi integrisanog upravljanja administartivnim prelazima, na sledeći način:

- administrativni prelazi Jarinje i Merdare biće otvoreni 10. decembra 2012. godine.

- administrativni prelazi Brnjak i Končulj biće otvoreni do 31. decembra 2012. godine

3. Vlada smatra da je postignut dogovor u sladu sa stavom Evropske unije o statusnoj neutralnosti, kao i da ne prejudicira konačno rešenje statusa.

4.Vlada ističe da su adinistrativni prelazi zajednički i privremenog karaktera i da ih Vlada ne tretira graničnim prelazima.

5. Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak neće biti naplate carina i drugih dažbina na robu namenjenu severnom delu Kosova i Metohije.

6. Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak biće omogućeno slobodno korišćenje ličnih dokumenata, registarskih tablica, saobraćajnih dozvola i dokumenata izdatih od strane nadležnih organa Republike Srbije.

7. Režim iz tačke 5. i 6. ovog zaključka biće na do postizanja konačnog dogovora iz oblasti ovog sporazuma.

8. Ukoliko dođe do kršenja postignutog dogovora, Vlada će suspendovati dalje sprovođenje ovog sporazuma.

9. Zadužuje se Ministarstvo finansija i privrede da obezbedi finansijska sredstva ovog zaključka.

10. O realizaciji ovog zaključka  staraće se Generalni sekretarijat Vlade, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo finansija i privrede.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR