Glas Javnosti

EVROPA ODLUČILA: Kovid pasoši će imati DVE OPCIJE - smart kartica ili kod, a ovo će biti POSTUPAK

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Sertifikat o vakcinaciji na nivou EU dobio je svoju definiciju i pojaviće se kao kovid pasoš u dve varijante, a obe će biti digitalne radi lakše provere informacija.

Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravlje i član Nacionalnog štaba civilne zaštite, objasnio je da će sertifikat obavezno sadržati:

1. Ime i prezime vakcinisane osobe;
2. Državu iz koje dolazi;
3. Naziv vakcine koja je korišćena;
4. Datum vakcinacije;
5. Serijski broj cepiva;
6. Bar kod kojim će moći da se očitavaju podaci.

Capak je pojasnio kako još ne postoje vizuali, nego dogovor na nivou EU o sadržaju koji bi morao da sadrži sertifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, kovid-pasoš.

Dve opcije

- S obzirom na to da se ide na smart rešenje, trebaće do tri meseca da to profunkcioniše. Naime, još se na nivou Unije razgovara hoće li građani koji su se vakcinisali dobiti smart kartice ili će imati kod koji će moći da se očitava na mobilnom telefonu - rekao je Capak.

Ipak, za početak korišćenja potvrda o vakcinaciji moglo bi da prođe i više od tri meseca, što zavisi od toga hoće li tada vakcina biti dostupnija mnogo većem broju ljudi u EU nego što je to sada slučaj.

-Zasad nijedna zemlja EU nije donela odluku o prelasku granice na osnovu vakcinacije. Postoje bilateralni dogovori, tako i mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo potvrde. Definiran je izgled potvrde, ali zasad se koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelasku granice - rekao je Capak.

Jedinstveni sertifikat

Potpredsednik vlade Davor Božinović rekao je da bi 17. marta Evropska komisija trebalo da izađe s prvim nacrtom dokumenta za kovid-pasoše.

- Videćemo što će u njemu biti. Delovi toga su izašli kroz evropske i hrvatske medije. Možda će taj sertifikat biti jedinstven - rekao je Božinović.

Krajem februara su se lideri EU načelno dogovorili da se na nivou bloka uvede jedinstveni sertifikat sa potvrdom o vakcinisanju koji bi osobama koje ga poseduju omogućio putovanja bez graničnih mera, a možda i posete nekim kulturnim ili sportskim događajima.

Iako, pojedinosti još nisu poznate, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je rekla da će biti potrebno oko tri meseca da se uspostavi sistem sertifikata o vakcinaciji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR