Glas Javnosti

SRBIJA IZVOZI CREP I CIGLU, CEMENTARE DRŽE STRANCI! Nestala domaća proizvodnja građevinskog materijala podiže cenu gradnje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene građevinskog materijala su znatno porasle za poslednji 12 meseci, bez naznaka da će doći do obrta trenda. 

Prema rečima predsednika Građevinske komore Gorana Rodića, krenulo je prvo poskupljenje betonskog gvožđa za oko 40 odsto, a najviše je poskupela rezana građa, čamovina, za 200 odsto.

Rodić kao glavne razloga poskupljenja navodi povećanje cena energenata, probleme u transportu, ali i to što Srbija više nema domaću proizvodnju građevinskog materijala.

"Ništa nemamo bazično domaće što se tiče građevinskog materijala. Imamo velike strane investitore kojima su date subvencije za otvaranje fabrika, ali oni su stranci, cementare su strane kompanije, ciglari, većinom, isto, kao i proizvođači aluminijuma i gvožđa. Uz to smo i uvozno zavisni, a masa gotovih proizvoda kao što su cement, cigla i crep ide u izvoz", kaže Rodić za Ekapiju.

Pored povećanja cena energenata, može se očekivati poskupljenje asfalta, armature i betona.

Ukazuje se problem nedostatka radne snage, a Srbiji su potrebne "desetine hiljada novozaposlenih".

"Dok fizikalac traži 40 evra za dnevnicu, stručnjaci su nam stari, povlačimo projektante i rukovaoce mašinama iz penzije da rade", rekao je Rodić.
 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR